rød fane
(Foto: colourbox.dk)

S mister fortsat arbejdervælgere

26. august 2013 kl. 8:00
MÅLING: Arbejdervælgerne flygter fortsat fra Socialdemokratiet og rød blok. Over 60 procent af arbejderne vil nu stemme på partier i blå blok, viser professor Risbjergs store vælgeranalyse.
| Flere

Arbejdernes flugt fra Socialdemokratiet og rød blok når nye højder. S har mistet næsten halvdelen af de arbejdervælgere, som stemte på partiet ved sidste valg.
 
Det viser en ny vælgeranalyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget.dk på baggrund af tusindvis af Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til sommeren 2013.

Ved valget stemte 30,5 pct. af de faglærte og ufaglærte lønmodtagere på S. Men nu vil kun 17 pct. af dem stemme på S, hvilket er et frafald på hele 44 procent.

Dermed er arbejdernes flugt en af hovedårsagerne til Socialdemokratiet vælgerkrise. Overordnet set er det "kun" hver tredje S-vælger, som har forladt partiet siden valget, mens det gælder næsten hver anden arbejder-vælger. 

Med så stort et tab af kernevælgere, er selve den socialdemokratiske identitet i fare, advarer Palle Smed, der er tidligere kommunikationschef i fagforeningen 3F og chefredaktør på Fagbladet 3F.

"Socialdemokraterne bør være enormt bekymrede. Arbejderne opfatter ikke længere partiet som dem, der varetager deres interesser og beskytter deres værdier. Socialdemokraterne vil selv sige, at de gør en masse. Senest med udspillet om social dumping. Men det er slet ikke nok. Arbejdervælgerne har svært ved at føle dem helt ind i hjertet," siger Palle Smed.

Risbjergs analyse viser, at DF har oplevet stor fremgang blandt arbejdervælgerne fra 18 pct. ved valget til 24,6 pct. i dag. Dermed er S kun det tredjestørste parti iblandt arbejderne.

Venstre er suverænt størst med 31,6 procent, og over 60 procent af arbejderne vil nu stemme på partier i blå blok. 

S: Kursen giver nogle knubs
Hos Socialdemokratiet er politisk ordfører Magnus Heunicke dog optimistisk med hensyn til mulighederne for at vinde de tabte arbejdere tilbage.

"Den kurs, vi har lagt, om at trække Danmark ud af krisen, den giver nogle knubs. Det er åbenlyst. Men nu, hvor regningen er betalt, og Danmark er tilbage på sporet igen, så er der plads til at gøre noget ved eksempelvis social dumping, som er en stor bekymring ude i skurvognene," siger Magnus Heunicke.

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg her (kræver abonnement) 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK