EL bakker V-borgmester op i sag om flygtningeboliger

FLYGTNINGE: Svendborg Kommune har ledige boliger til flygtninge, men må ikke bruge dem, da de ligger i et udsat boligområde. Grotesk, mener byens V-borgmester, som møder opbakning fra Enhedslisten. 

Borgmester i Svendborg Kommune, Lars Erik Hornemann (V), undrer sig over, at kommunen ikke må lade flygtninge flytte ind i det udsatte boligområde Skovparken. 
Borgmester i Svendborg Kommune, Lars Erik Hornemann (V), undrer sig over, at kommunen ikke må lade flygtninge flytte ind i det udsatte boligområde Skovparken. Foto: Geir Haukursson/Pressefoto
Tyson W. LyallPer Bang Thomsen

Svendborg har ledige boliger til de kvoteflygtninge, der kommer til kommunen i løbet af 2015. Boligerne ligger bare i det udsatte boligområde Skovparken, og derfor må de ikke bruges til formålet.

Det undrer Svendborg-borgmester Lars Erik Hornemann (V), der har betegnet situationen som "grotesk".

Han har derfor søgt social- og boligministeriet om dispensation fra reglen. Den har han ikke fået, og det ønsker Enhedslisten nu at kigge nærmere på.

Partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen har derfor stillet spørgsmål til socialminister Manu Sareen (R) om sagen, selvom han allerede én gang har afvist at lade flygtninge flytte ind i Skovparken.

Fakta
Ifølge Fyens.dk har socialminister Manu Sareen (R) i en skriftlig forklaring til Svendborg Kommune begrundet sit afslag på allokering af boliger til flygtninge i Skovparken med, at:  

”Formålet med den nævnte regel er at styrke den enkelte udlændings muligheder for en vellykket integration og kontakt med det danske samfund. Formålet er endvidere at styrke indsatserne i de udsatte boligområder, herunder at modvirke en for skæv beboersammensætning”

Kilde: Fyens.dk

”Jeg tager sagen op, fordi Danmark står i en særlig situation med rigtig mange flygtninge, der skal have en bolig. Det er et paradoks, at nogle kommuner har problemer med at finde gode boliger til flygtninge, samtidig med at der i de samme kommuner står indflytningsklare, veludrustede boliger til rådighed,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Venstre afviser
Der er til gengæld ingen opbakning til Svendborg-borgemesteren fra hans eget parti på Christiansborg. 

Det er et paradoks, at nogle kommuner har problemer med at finde gode boliger til flygtninge, samtidig med at der i de samme kommuner er indflytningsklare, veludrustede boliger til rådighed

Johanne Schmidt-Nielsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Her frygter Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, at et flygtninge-rykind vil kunne få negative konsekvenser for integrationen i området.

”Vi er grundlæggende imod, at man placerer flygtninge i områder, der er på ghettolisten. Det er ikke nogen kilde til god integration,” siger hun.

Louise Schack Elholm forstår dog godt Svendborg-borgmesterens dilemma og anerkender, at kommunerne oplever et stort pres med modtagelse af flygtninge.

”Jeg kan sagtens forstå hans frustrationer, og vi kan altid diskutere, hvorfor de enkelte områder er på listen. Kommunerne står med store udfordringer i forhold til at finde plads til de mange flygtninge, men jeg bakker grundlæggende op om, at vi ikke placerer flygtninge i de udsatte boligområder,” siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: social. Kræver abonnement.

Få et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00