Peter Loft: Nordsø-beskatningen er udtømt

SKAT: Det er ren ønsketænkning, hvis man tror, skatterne i Nordsøen kan skrues yderligere op, skriver den tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft i ny bog.

Man skal ikke sætte sin lid til, at staten sagtens kan hente endnu flere skattekroner fra Nordsøen.

Ikke alene vil der ifølge de bedste skøn være svindende mængder olie at beskatte i fremtiden. "Kompensationsklausulen” i Nordsø-aftalen gør også, at det slet ikke kan betale sig at sætte skatten op.

Sådan lyder det i en ny bog af tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft. Han har en 32-årig embedsmandskarriere i Skatteministeriet at tale ud fra. Heraf var knap 19 år som departementschef.

Og Loft er ikke just optimistisk, når det kommer til at udvide de eksisterende skatter – kulbrintebeskatningen – i Nordsøen.

”Kulbrintebeskatningen nævnes fra tid til anden som en mulig kilde til øgede skatteindtægter. Bag disse overvejelser ligger formentlig en ideologisk begrundet ønsketænkning snarere end en egentlig økonomisk og skatteteknisk vurdering af provenupotentialet,” skriver Peter Loft.

Skattekilderne udtømmes
Ifølge ham er der med de seneste skattestramninger for selskaberne i Nordsøen fra 2013 – dem, som førte til oprettelsen af Togfonden – ikke udsigt til at der kan skrues mere på den skatteskrue. Og ser man generelt på energiafgifterne, er det samme historie.

Faktisk konstaterer Peter Loft, at udviklingen med nye og stigende afgifter er vendt. Skattekilderne er ganske enkelt ved at være udtømt.

Udlægningen af Nordsø-beskatningen deles dog ikke af Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen. Enhedslisten er med i den seneste aftale fra 2013 – men havde partiet magt som agt, så skulle aftalen åbnes på ny, og skatten for Nordsø-selskaberne sættes yderligere op.

”Peter Loft har ret i, at indtægterne fra Nordsøen vil falde i fremtiden. Også selvom vi skruer op for skatteprocenten. Men så længe vi bliver ved med at pumpe olie op, så skal samfundet have en fair del af det provenu, der er. Og det mener vi ikke, at vi får i dag,” siger Frank Aaen.

Han mener, den tidligere departementschef har det med at se skattesystemet med ”gamle briller”. Det er rigtigt, at der er udfordringer med nogle skattekilder, men ifølge Enhedslisten er der stadig en del nye, som ikke er blevet afprøvet, blandt andet ejendomsbeskatning, aktieafsætningsskat og finansskat.

”Jeg synes ikke, Peter Loft er særlig opfindsom. Der er mange ideer til nye skatteobjekter, hvis man vil,” siger Frank Aaen.

Peter Loft: ”Behøver det være så indviklet? Refleksioner over skat”, Gyldendal, er udkommet.

Læs hele historien på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Læs Thornings tale til dronning Margrethe Læs Thornings tale til dronning Margrethe Næste artikel Folketinget forbyder salg af løs snus Folketinget forbyder salg af løs snus