Kvinderne vender tilbage til rød blok

VÆLGERANALYSE: Kvinderne vender tilbage til Socialdemokraterne, og bevægelsen betyder, at rød blok nu har et smalt flertal blandt kvinderne. 60 procent af mændene vil stemme på blå partier.

Hvis kvinderne alene skulle afgøre valget, så ville Helle Thorning-Schmidt (S) få en periode til som statsminister. Imens ville Liberal Alliance nærme sig spærregrænsen som Folketingets mindste parti.
Hvis kvinderne alene skulle afgøre valget, så ville Helle Thorning-Schmidt (S) få en periode til som statsminister. Imens ville Liberal Alliance nærme sig spærregrænsen som Folketingets mindste parti.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten Øyen

Kvinderne strømmer tilbage til Socialdemokraterne og rød blok. Det viser en ny vælgeranalyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget.

Skulle kvinderne alene afgøre valget, ville rød blok i dag vinde smalt med 51 procent. Mændene holder derimod fast i de blå partier: 60 procent af mændene vil stemme på et parti i blå blok.

Det er særligt Socialdemokraterne, der igen har fået kvindetække, viser analysen.

For et år siden ville kun 21 procent af kvinderne stemme på Socialdemokraterne. Nu gælder det 26 procent af kvinderne.

Markant udvikling
Forskellen er markant, mener lektor i politologi ved Aalborg Universitet Johannes Andersen. Og den hænger sammen med en ny kurs fra Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne siden partiets kongres i september.

”Hun har stået i spidsen for en regering, der dag ud og dag ind har ført hård økonomifokuseret krisepolitik. Nu er kursen blevet lagt en anelse om. Det er blevet tilladt at kritisere dagpengereformen og tale om velfærd og bløde værdier. Det, tror jeg, er en nøgle til, at kvinderne vender tilbage,” siger Johannes Andersen.

Kvinderne vil have velfærd
Og der er da også en strukturel forklaring på, hvorfor kønnene har det med at orientere sig forskelligt, fortæller professor i statskundskab ved Stockholms Universitet Drude Dahlerup. Hun har i mange år forsket i politisk repræsentation og kvinder i politik.

”Det handler grundlæggende om holdningen til den offentlige sektor. Mænd og kvinder har stadig forskellige positioner på arbejdsmarkedet: Langt flere kvinder arbejder i den offentlige sektor, mens mænd i højere grad arbejder i den private sektor. Og så ender det i et spørgsmål om, hvem af politikerne, der vil stå vagt om den offentlige sektor,” siger Drude Dahlerup.

Ved valget i 2011 stemte knap 54 procent af kvinderne på et parti i rød blok. Men i størstedelen af denne valgperiode har flertallet af kvinderne hældt til blå partier.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. 

Analysen er baseret på over 150.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til udgangen af marts 2015. I gennemsnit cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal. Udviklingen i hvert kvartal kan ses i tabellerne nederst i artiklen. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Drude Dahlerup

Professor emerita, Stockholms Universitet, adjungeret professor, RUC, forfatter, medstifter, JuniBevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00