Regeringen forhandler med Venstre for at redde integrationsplan

FORHANDLING: Regeringen har torsdag indbudt Venstre til forhandlinger for at finde flertal for sin grundstødte integrationsplan.

Regeringens integrationsplan skal efter planen – hvis den altså vedtages – træde i kraft 1. juli i år.
Regeringens integrationsplan skal efter planen – hvis den altså vedtages – træde i kraft 1. juli i år.Foto: Helle Moos
Michael HjøllundCecilie Gormsen

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) rækker nu hånden ud til Venstre i et forsøg på at redde regeringens integrationsplan, der hidtil ikke har kunnet samle opbakning fra et flertal i Folketinget.

Torsdag klokken 11 er Venstre nemlig inviteret til forhandling i Beskæftigelsesministeriet. 

Integrationsplanen skal give ledige flygtninge en mere virksomhedsrettet jobindsats, men forslaget nyder indtil videre kun støtte fra SF. Både Enhedslisten og de fire partier i blå blok vender alle tommelfingeren nedad.

Tre krav
Forhandlingerne ser dog ud til at have et svært udgangspunkt, da Venstre fra begyndelsen har kritiseret regeringens plan på en række punkter. Og der skal indrømmelser på bordet, hvis regeringen vil gøre sig håb om at sikre sig Venstres stemmer og dermed et flertal for integrationsudspillet.

Fakta
Hovedpunkter i regeringens udspil 

Et jobrettet integrationsprogram for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte.

Deltagere i integrationsprogrammet skal tage et arbejde, hvis der er et at få. Hvis ikke, skal de yde mere for ydelsen. De får som noget nyt ret og pligt til at deltage i f.eks. nyttejob, løntilskud eller virksomhedspraktik. Der må højst være fire ugers pause i den virksomhedsrettede indsats efter første tilbud. 

Den enkelte skal bruge uddannelse og erfaringer fra hjemlandet.
De kompetencer, som flygtninge og familiesammenførte allerede har, når de kommer til Danmark, skal udnyttes bedre. Forslaget skal sikre en hurtig og effektiv afdækning af de nytilkomnes kompetencer og uddannelseskvalifikationer. 

Indvandrere på kontanthjælp skal i arbejde.

Regeringen vil styrke den virksomhedsrettede indsats til alle tredjelandsstatsborgere, som har modtaget kontanthjælp i mindst 6 måneder. De skal have et job. Det kan være nyttejob, virksomhedspraktik eller arbejde med løntilskud. Indsatsen gentages, hvis de fortsat er ledige, 6 måneder efter det første virksomhedsrettede tilbud er afsluttet. 

Fælles mål om job og uddannelse.

Regeringen sætter nationale mål for udviklingen frem mod 2020. Kommunernes indsats skal have et klart fokus på job og uddannelse, og derfor indgår regeringen et partnerskab med kommunerne, som skal understøtte, at de lærer af hinanden og baserer deres indsatser på viden om, hvad der virker. Samtidigt skal kommunerne have styrkede incitamenter til at få flygtninge og indvandrere i gang med at arbejde eller uddanne sig.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Et er, at beskæftigelseskravet for jobparate flygtninge sættes til ti timer om ugen i stedet for de nuværende 37 timer.

”Vores udgangspunkt er det, at beskæftigelseskravet bør være 37 timer. Det er at vende bøtten en anelse for meget på hovedet, hvis man giver kommunerne frihed til at gå helt ned på ti timers beskæftigelseskrav,” lød det fra Venstres integrationsordfører Martin Geertsen, da forslaget blev drøftet i Folketingssalen i sidste uge.

Vi har før haft både kontanthjælpsloft, 450 timers-regel og så videre, og når jeg kigger på tallene, er der ikke evidens for at sige, at det var en bragende succes. Til gengæld er der evidens for, at der var nogle mennesker, der blev fattige.

Henrik Dam Kristensen (S)
Beskæftigelsesminister

Det er også nødvendigt at se på vurderingen af flygtningenes arbejdsevne, mener Venstre. Martin Geertsen henviser til, at det tidligere er kommet frem, at kun cirka tre procent af deltagerne i det såkaldte integrationsprogram er vurderet ”jobparate”.

Slutteligt ønsker partiet at sænke niveauet for offentlige ydelser til flygtninge, som Venstre mener er blevet for højt, efter SR-regeringen kom til i 2011.

Dam: Lavere ydelser skaber fattigdom
Mens Socialdemokraterne under debatten i Folketinget åbnede for at diskutere ti timers-kravet, blev det blå ønske om lavere ydelser mødt med en afvisning.

”Vi har før haft både kontanthjælpsloft, 450 timers-regel og så videre, og når jeg kigger på tallene, er der ikke evidens for at sige, at det var en bragende succes. Til gengæld er der evidens for, at der var nogle mennesker, der blev fattige, og der var nogle børn, der voksede op i fattigdom,” sagde beskæftigelsemsinister Henrik Dam Kristensen (S).

Vedtages integrationsplanen skal den allerede træde i kraft 1. juli.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked. Tegn gratis prøveabonnement her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00