Her er regeringens integrationsplan

DOKUMENTATION: Regeringen har onsdag præsenteret sit integrationsudspil med titlen ”Alle skal bidrage – flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse”. Få overblik over udspillet her. 

Onsdag blev regeringens integrationsudspil præsenteret af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og integrationsminister Manu Sareen (R). 
Onsdag blev regeringens integrationsudspil præsenteret af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og integrationsminister Manu Sareen (R). Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Anne Justesen

Onsdag formiddag præsenterede regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen sit bud på en ny integrationsplan. 

Udspillet bærer titlen "Alle skal bidrage – flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse". Regeringen lægger op til markante ændringer i vilkårene for flygtninge og indvandrere. 

Hovedpunkter i regeringens udspil

  • Et jobrettet integrationsprogram for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte.
    Deltagere i integrationsprogrammet skal tage et arbejde, hvis der er et at få. Hvis ikke, skal de yde mere for ydelsen. De får som noget nyt ret og pligt til at deltage i f.eks. nyttejob, løntilskud eller virksomhedspraktik. Der må højest være fire ugers pause i den virksomhedsrettede indsats efter første tilbud. Unge under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse skal i uddannelse. Derfor udbredes uddannelsespålæg og uddannelseshjælp, så de unge i integrationsprogrammet sidestilles med andre unge. Og de, der har krigstraumer eller andre særlige problemer, skal have en bedre tværfaglig hjælp.

  • Den enkelte skal bruge uddannelse og erfaringer fra hjemlandet.
    Nogle flygtninge og familiesammenførte kommer til Danmark med en uddannelse. Andre har erhvervserfaring, der har værdi for det danske arbejdsmarked. Det skal vi være bedre til at anerkende og drage nytte af. Regeringen vil derfor sikre en hurtig og effektiv afdækning af de nytilkomnes kompetencer og uddannelseskvalifikationer. På den måde bliver det også klarere for den nytilkomne, hvordan han eller hun kan bidrage til det danske samfund. Og medarbejderne kan bedre se, hvilken hjælp der er den rigtige for den enkelte.

  • Indvandrere på kontanthjælp skal i arbejde.
    Regeringen vil styrke den virksomhedsrettede indsats til alle tredjelandsstatsborgere, som har modtaget kontanthjælp i mindst 6 måneder. De skal have et job. Det kan være nyttejob, virksomhedspraktik eller arbejde med løntilskud. Indsatsen gentages, hvis de fortsat er ledige 6 måneder efter, det første virksomhedsrettede tilbud er afsluttet. Der etableres et korps af virksomhedsambassadører for at styrke samarbejdet med virksomhederne om at etablere nye virksomhedspladser.

  • Fælles mål om job og uddannelse.
    Regeringen sætter nationale mål for udviklingen frem mod 2020. Kommunernes indsats skal have et klart fokus på job og uddannelse, og derfor indgår regeringen et partnerskab med kommunerne, som skal understøtte, at de lærer af hinanden og baserer deres indsatser på viden om, hvad der virker. Samtidigt skal kommunerne have styrkede incitamenter til at få flygtninge og indvandrere i gang med at arbejde eller uddanne sig.

Kilde: Regeringens integrationsudspil Alle skal bidrageLæs hele udspillet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00