Tillidsrepræsentanter: Ansatte er i chok

UDFLYTNING: Meldingen fra tre berørte statslige arbejdspladser er den samme: De ansatte er dybt rystede og forstår ikke, hvorfor de er blevet ramt af regeringens storstilede udflytningsplan.

Knap 300 medarbejdere i Statens Administration fik torsdag beskeden, at deres arbejdspladser skal flytte ud af hovedstadsområdet.
Knap 300 medarbejdere i Statens Administration fik torsdag beskeden, at deres arbejdspladser skal flytte ud af hovedstadsområdet.Foto: Claus Bech/Scanpix
Sine Riis Lund

Torsdag klokken 9.50. Medarbejderne i Danmarks Evalueringsinstitut får at vide, at arbejdspladsen med mere end 100 ansatte skal flytte til Holbæk.

Torsdag klokken 11. De knap 300 ansatte i Statens Administration får meldingen, at langt hovedparten af dem skal flytte til Hjørring, mens en lille gruppe skal arbejde i Udbetaling Danmark.

Samme tid i Nyropsgade hos NaturErhvervstyrelsen. På et stormøde fortæller direktøren, at 390 af de ansatte skal have ny arbejdsplads i Sønderjylland.

Alle tre steder ryster beskeden de ansatte.

Fakta
Personalepolitiske pejlemærker
Regeringen har i sin publikation "Bedre balance" fem overordnede personalepolitiske pejlemærker, som skal være styrende for processen med at flytte statslige arbejdspladser.

1. Sikre tidlig og åben kommunikation
2. Fastholde medarbejdere og kompetencer
3. Hjælpe medarbejdere videre, som ikke ønsker at flytte med
4. Give medarbejdere, der flytter med, en god start
5. Sikre og fastholde stærke faglige miljøer på den nye beliggenhed

“Folk går i chok. Det havde vi godt nok ikke set komme,” fortæller Michael Taarnberg, tillidsrepræsentant fra HK Stat i Statens Administration.

Samme melding kommer fra NaturErhvervstyrelsen.

“Umiddelbart er reaktionen jo lidt af et chok. Det er halvdelen af arbejdspladsen i København, der skal flytte et andet sted,” fortæller Sanne Bro Nielsen, tillidsrepræsentant for jordbrugsakademikerne.

Selv om Danmarks Evalueringsinstitut “blot” skal flytte under 100 kilometer væk, så vækker torsdagens besked samme følelser blandt medarbejderne.

“Vi har for eksempel mange unge medarbejdere med små børn, som måske har købt lejlighed eller hus i københavnsområdet, og som ikke har masser af tid til at ligge og rakke på motorvejen. Så ikke mindst disse medarbejdere er ret rystede over det her, og synes, det er svært at forholde sig til,” fortæller Helene Brochmann, tillidsrepræsentant fra Djøf og Dansk Magisterforening.

Hvorfor?
"Sund fornuft" var en formulering, der gik igen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag fremlagde sin plan "Bedre balance", der skal flytte i alt 3.900 arbejdspladser ud af hovedstadsområdet.

Ordet meningsløshed er derimod et ord, der går igen, når man taler med tillidsrepræsentanterne.

For omkring fem år tilbage samlede man alle de statslige kompetencer inden for løn og regnskab i det som i dag hedder Statens Administration.

“Man har samlet nogle af de allerbedste kompetencer inden for løn og regnskab og bygget en ekspertise op herinde. Og nu starter man så nærmest forfra. For os giver det slet ingen mening,” siger Michael Taarnberg.

Tror ikke, at folk flytter med
Også medarbejderne i NaturErhvervstyrelsen blev for nogle år tilbage samlet på den nuværende adresse efter en fusion mellem tre tidligere styrelser og direktorater.

Regeringen ønsker, at så mange som muligt flytter med ud til de nye arbejdspladser. Men hverken Michael Taarnberg eller Sanne Bro Nielsen vurderer, at ret mange af deres kolleger vil flytte med til de nye adresser i henholdsvis Sønderjylland og Nordjylland.

Helene Brochmann tror da heller ikke, at mere end maks en håndfuld medarbejdere i Danmarks Evalueringsinstitut flytter til Holbæk. Selv om der ikke er meget forståelse for udflytningen, tror hun dog, at mange nok vil være åbne over for at pendle til den nye adresse.

Læs hele artiklen artiklen på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00