Voldsomt fald i HPV-vaccinationer

HPV: Nye tal fra Statens Seruminstitut viser, at andelen af 12 årige piger, der bliver vaccineret som anbefalet mod HPV, er faldet fra 49 til 24 procent på ét år. Det kan koste flere kræftdødsfald, advarer Sundhedsstyrelsen.

HPV-vaccinen tilbydes pigerne når de bliver 12 år.  
HPV-vaccinen tilbydes pigerne når de bliver 12 år.  Foto: Colourbox
Lasse LangeOle Nikolaj Møbjerg Toft

De seneste års fald i tilslutningen til HPV-vaccinen ser ud til at fortsætte.

Statens Seruminstitut har lavet en ny opgørelse af vaccinationstilslutningen til HPV-vaccinen, hvor første af to vaccinationer anbefales, når pigerne fylder 12 år. Opgørelsen viser, at tilslutningen er dalet til, at kun 24 procent af pigerne født i 2003 havde fået første stik i november 2015. Ved samme opgørelse fra året før, var 49 procent af piger født i 2002 vaccineret.

I de seneste år har der været stor fokus på HPV-vaccinen, der gives for at forhindre udviklingen af blandt andet livmoderhalskræft. En gruppe piger frygter, at de har fået alvorlige uforudsete bivirkninger af HPV-vaccinen, men danske og europæiske lægemiddelmyndigheder har ikke kunnet finde tegn på, at vaccinen skulle øge risikoen for, at pigerne skulle blive ramt af eksempelvis POTS. En stor del af de piger stoler dog ikke på myndighedernes undersøgelser.

Massiv kritik: Liselott Blixt er groft uansvarlig i HPV-sag

Og debatten om bivirkningerne har påvirket vaccinationstilslutningen, vurderer man i Sundhedsstyrelsen.

”Der er ingen tvivl om, at debatten om vaccinens mulige bivirkninger har fyldt meget i mediebilledet. Jeg forstår godt, hvorfor nogle forældre har valgt at udskyde vaccination af deres datter,” siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

I styrelsen håber man dog på, at mange forældre vælger at få deres døtre vaccineret senere. Vaccinen er gratis frem til pigerne fylder 18, men vaccinen kan kun forhindre livmoderhalskræft, hvis den gives inden pigerne smittes med den seksuelt overførte HPV-virus, der kan give livmoderhalskræft.

Bliver pigerne ikke vaccineret, vil flere dø, frygter man i Sundhedsstyrelsen.

”Hvis andelen, der er beskyttet med vaccinen, falder, så må vi desværre forvente at se flere tilfælde af livmoderhalskæft og flere kvinder, der dør af livmoderhalskræft,” siger Bolette Søborg.

HPV-vaccinen havde op til årtusindskiftet en vaccinationstilslutning, der var højere end til MFR-vaccinerne, der gives mod en række kendte børnesygdomme så som mæslinger og røde hunde. Men tilslutningen til HPV-vaccinen ligger nu markant lavere end til MFR-vaccinen.

Fald i tilslutning til HPV-vaccinen kan koste menneskeliv

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Gylling Crüger

Fhv. koncerndirektør, Region Hovedstaden
cand.med. (Aarhus Uni. 1992), ph.d. (Aarhus Uni.)

0:000:00