Nye tal: Det store flygtningeryk gik uden om Danmark

ASYL: Danmark er raslet ned ad listen over EU-lande, der i 2015 har modtaget flest asylansøgere per 1000 indbyggere. Det viser ifølge ekspert, at asylboomet i EU gik uden om Danmark. Stramningerne har hjulpet, mener LA.

Danmark modtog ca. 20.900 asylansøgere i 2015. Det er ca. 42 procent flere end i 2014. For hele EU var stigningen dog ca. 110 procent i samme periode.
Danmark modtog ca. 20.900 asylansøgere i 2015. Det er ca. 42 procent flere end i 2014. For hele EU var stigningen dog ca. 110 procent i samme periode.
Kasper Frandsen

Aldrig har så mange flygtninge og migranter rejst til EU som i 2015, hvor antallet af asylansøgere nåede historiske højder med over 1,3 millioner.

Men selvom også Danmark har oplevet sit højeste niveau siden Balkan-krigen i 90’erne, er den rekordstore asylstrøm på det europæiske kontinent i store træk reelt gået uden om Danmark. Det vurderer ekspert i asylområdet Thomas Gammeltoft-Hansen fra Institut for Menneskerettigheder.

Danmark er ifølge nye tal fra Eurostat faldet fra en 5. til en 9. plads over de lande, der har modtaget flest asylansøgere per 1000 indbyggere. Listens højdespringer, Ungarn, har taget cirka fem gange så mange asylansøgere som Danmark set ud fra indbyggertallene.

I 2015 modtog Danmark cirka 20.900 asylansøgere. Det er cirka 42 procent flere end i 2014. Men det er relativt langt fra den samlede stigning for hele EU, hvor der har været en stigning på ca. 110 procent i samme periode.

Yderlande har oppet sig
Thomas Gammeltoft-Hansen mener, årsagen til tallene blandt andet skal findes i landene ved EU's ydre grænser:

”En faktor er nok, at man mod slutningen af 2015 har fået mere styr på asylsagsbehandlinger i yderlande som Italien, Grækenland og Ungarn, og derfor går deres tal op. Dublin-forordningen gør, at asylansøgere, der er registreret der, ikke kommer videre i systemet,” siger han.

Samtidig maner han dog også til forsigtighed og påpeger, at der fortsat er en del af det store flygtningeryk, der gerne vil længere nordpå.

Stram asylpolitik virker
Politisk ordfører i Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll slår fast, at Danmark stadig tager sin ”andel og mere til” med top 10-placeringen.

Liberal Alliance har sammen med regeringen, Socialdemokraterne og resten af blå blok foretaget en række asylstramninger for at mindske mængden af asylansøgere.

”Hvis ikke Danmark havde ført en stram udlændingepolitik, så havde tallet været væsentligt højere, i hvert fald for vores vedkommende, og så havde vi haft endnu mere uoverskuelige opgaver, end vi står over for nu,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Alternativets integrationsordfører Josephine Fock kalder udviklingen interessant:

”Så er vi alligevel ikke så gode, som vi selv troede. Regeringen har hele tiden sagt, at vi forholdsmæssigt tager flere per indbygger end andre. Men nu går det jo den anden vej. Der er behov for en fælles europæisk løsning med en bedre fordeling,” siger hun.

(Tryk på de forskellige årstal og gå op opdagelse i asyltallene i hvert land siden 2008) 

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Thomas Gammeltoft-Hansen

Professor og leder af Grundforskningscenter for Global Mobilitetsret (MOBILE), Det juridiske fakultet, Københavns Universitet
master i flygtningestudier (Oxford Uni. 2003), cand.scient.pol. (København Uni. 2005), ph.d. i jura (Aarhus Uni. 2009)

0:000:00