Pind trækkes ind i sag om ulovlig rumænsk agent

UNDERCOVER: Justitsminister Søren Pind (V) afkræves nu svar på, hvordan en rumænsk agent kunne begå tyverier i Danmark uden myndighedernes viden.

Både Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen og Socialdemokraterne vil nu have justitsminister Søren Pind (V) til et redegøre for, om der var tale om en enlig svale, da en rumænsk politiagent opererede undercover i Danmark uden de danske myndigheders tilladelse.
Både Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen og Socialdemokraterne vil nu have justitsminister Søren Pind (V) til et redegøre for, om der var tale om en enlig svale, da en rumænsk politiagent opererede undercover i Danmark uden de danske myndigheders tilladelse.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Kim RosenkildeEmma Qvirin Holst

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne kræver svar fra justitsminister Søren Pind (V) om Rumæniens brug af agenter i Danmark.

Det sker i kølvandet på, at de danske domstole i oktober 2015 endte med at frifinde en rumænsk lastbilchauffør, der ellers var tiltalt for tyveri, da det kom frem, at den tiltalte var en politiagent hyret af rumænsk politi.

De danske myndigheder var dog hverken blevet spurgt eller orienteret, inden manden tog del i tyverierne i Danmark.

Og det vækker bekymring hos Dansk Folkeparti.

”Jeg håber, at det her er en enlig svale. Det er et fuldstændig ufravigeligt krav, at danske myndigheder selvfølgelig skal inddrages i forvejen i en sådan sag,” siger Peter Kofod Poulsen, partiets retsordfører.

Den rumænske lastbilchauffør var blevet tiltalt for tyveri af dyre entreprenørmaskiner i Ulfborg og Skive, og hverken byret eller landsret har været i tvivl om, hvorvidt han var med til at begå tyverierne, der daterer sig tilbage til de sidste måneder af 2013.

S er forundret
Peter Kofod vil nu bede justitsminister Søren Pind om at svare på, om der kan have været andre lignende sager. Eventuelt i form af en fortrolig redegørelse til Folketingets Retsudvalg.

Også Retsudvalgets næstformand, Mogens Jensen (S), er forundret over, hvordan rumænsk politi kunne finde på at gennemføre en sådan aktion i Danmark uden at bede om tilladelse fra de danske myndigheder.

Han har derfor bedt Søren Pind om blandt andet at redegøre for, om han vil indhente yderligere oplysninger hos de rumænske myndigheder om baggrunden for og resultatet af brugen af agenter i Danmark.

Derudover skal ministeren også svare på, om regeringen vil tage initiativ til at stramme op på reglerne i det europæiske politisamarbejde for at undgå lignende sager i fremtiden.

”At sådan noget her kan ske, får en til at tænke på, om det er første gang, og om det rumænske politi er de eneste, som gør det,” siger Mogens Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: justits (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sagen kort

En rumænsk agent blev i slutningen af oktober 2015 frifundet af Vester Landsret for sin deltagelse i tyveri af ”særlig grov beskaffenhed”.

Manden var tidligere blevet frifundet i byretten i Holstebro i maj 2014 med henvisning til, at han handlede ud fra en forudsætning om, at alle relevante myndigheder anerkendte hans straffrihed.

Der var tale om tyverier af kostbart entreprenørmaskiner fra Ulfborg i det vestlige Jylland og Skive i november og december 2013.

Manden blev anholdt i Tyskland, men forklarede efterfølgende, at han deltog i tyveriet som led i sit virke som agent for rumænsk politi. Rumænsk politi har bekræftet udsagnet.

Det rumænske politis efterforskning af tyverierne skete som en del af et større sagskompleks omhandlende organiseret tyveri.

Den tiltalte rumænske mand havde i flere år arbejdet sammen med rumænsk politi om at infiltrerer mafiaorganisetioner både i og uden for Rumæniens grænser. Han har ikke været ansat direkte af rumænsk politi, men har haft en kontaktperson, der omtales som ’kommissær K' fra Bukarest og afdelingen Kriminalistic – DIICOT.

Kilde: Tidsskrift for Kriminalret


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)









0:000:00