Ny svindelsag for millioner rammer dansk ulandsbistand

AFGHANISTAN: Danmark har droppet et millionbeløb i bistand til Afghanistan efter en ny svindelsag i forbindelse med danskstøttede skolebyggerier i landet.

<span>Danmark har støttet opførsel af 33 afghanske skoler, heraf er 21 færdige. I forbindelse med en såkaldt value-for-money-undersøgelse har man konstateret en "irregulær" lønoverførsel for noget teknisk assistance på 4.233.000 kroner.<br></span>
Danmark har støttet opførsel af 33 afghanske skoler, heraf er 21 færdige. I forbindelse med en såkaldt value-for-money-undersøgelse har man konstateret en "irregulær" lønoverførsel for noget teknisk assistance på 4.233.000 kroner.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Op mod 4,2 millioner danske bistandskroner kan være havnet i de forkerte lommer.

Pengene skulle have været brugt på at bygge skoler i Afghanistan, men i stedet er der sket en ”irregulær” overførsel til løn, som Danmark ellers ikke har bevilget penge til.

Sagen er så alvorlig, at Udenrigsministeriet har fratrukket et tilsvarende beløb i sin seneste overførsel til Afghanistan, viser en ny underretning fra ministeriet.

Sagen vækker stor vrede hos Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

Jeg bliver simpelthen så rasende og sur. Det er jo ikke småpenge, der er tale om.

Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

”Jeg bliver simpelthen så rasende og sur. Det er jo ikke småpenge, der er tale om. Og det her bestyrker mig i, at danske bistandsmidler skal følges meget tættere end i dag,” siger han.

Derfor vil partiet diskutere et strammere greb om dansk bistand i forbindelse med de politiske forhandlinger om en ny udviklingspolitisk strategi

Dansk nultolerance
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) slår fast, at Danmark følger op på alle sager, hvor der er en mistanke om korruption eller svindel - uanset størrelsen af beløbet.

”Det gør vi nu, og det vil vi også gøre fremover. Vi har en nultolerancepolitik,” skriver ministeren i en kommentar til Altinget.

Samtidig slår Kristian Jensen fast, at risiko for korruption er et grundvilkår i udviklingssamarbejdet, når man som Danmark ofte opererer i svage og skrøbelige stater.

(Artikel fortsætter under grafen)

Sagen i Afghanistan er endnu ikke afsluttet. Men seniorforsker Lars Engberg-Pedersen fra Dansk Institut for Internationale Studier betragter alligevel sagen som alvorlig – dog er det en risiko, man løber i et land som Afghanistan:

”Sagen er speget. Afghanistan er en utrolig vanskelig kontekst, hvor man næsten må forvente, at alt ikke løber efter bogen. Og det kan ikke undgås, når man opererer i lande, hvor hovedkorruption netop er et hovedproblem. Derfor handler det om at følge op og håbe, at man kan bruge lokale retsvæsen,” siger han.*

Til sammenligning blev der i hele 2014 samlet set afsluttet sager, hvor den samlede svindel løb op i 17,7 millioner kroner - hvor de 2,5 millioner kroner ikke blev betalt tilbage.

Det samlede antal af verserende svindelsager i Danida har været stigende siden 2011, hvor der var 60 sager under behandling, mens der i 2014 var 101. Officielt har Danmark siden 2010 konstateret tab for 11,2 millioner kroner i svindelsager om udviklingsbistand. 

Professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet ser med stor alvor på sagen, som ifølge ham kun er toppen af et meget stort isbjerg af svindel med både dansk og internationalt udviklingsbistand.

Især mange indsatser i Afghanistan kunne ifølge professoren skæres væk på grund af et stort omfang af korruption i landet:

”Det er næsten umuligt at lave udviklingsarbejde i Afghanistan, uden at der er korruption eller svindel. Og generelt handler det om at acceptere, at der her type af sager kommer i en lind strøm,” siger Christian Bjørnskov.

Kristian Jensen præsenterer V-regeringens udspil til en ny udviklingspolitisk strategi til Folkemødet på Bornholm i juni.

*Opdateret med citat fra Lars Engberg-Pedersen.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Afghanistan-sagen
Danmark har støttet opførsel af 33 afghanske skoler, heraf er 21 færdige. I forbindelse med en såkaldt value-for-money-undersøgelse har man konstateret en "irregulær" lønoverførsel for noget teknisk assistance på 4.233.000 kroner.

Som konsekvens heraf har Danmark fratrukket et tilsvarende beløb til det afghanske uddannelsesministerium. 

Afghanistan modtog 580 millioner danske bistandskroner i 2015.

Læs mere om sagen her.

Hvad gør Danmark mod korruption?

Det kan i forlængelse af heraf til baggrund nævnes, at Udenrigsministeriet i Afghanistan har etableret en anti-korruptions task-force og udarbejdet en handlingsplan med henblik på forebyggelse og bekæmpelse af korruption, på grund af den særlige risikoprofil der gør sig gældende der.

Læs mere om Danmarks indsats mod korruption her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00