Debat

LA: Det Etiske Råd kender ikke forskel på politik og etik

DEBAT: Klimaet har behov for ny viden og bedre teknologi - ikke for moraliserende pegefingre fra Det Etiske Råd. Det skriver Liberal Alliances Mette Bock, der mener, at rådet har misforstået sin opgave.

"Jeg forudser, at rådets eksistensberettigelse svækkes betydeligt
i de kommende år, hvis det er den nye stil," skriver Mette Bock (LA) i dagens debat. 
"Jeg forudser, at rådets eksistensberettigelse svækkes betydeligt i de kommende år, hvis det er den nye stil," skriver Mette Bock (LA) i dagens debat. Foto: Liberal Alliance
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (MF)
Landbrugs- og fødevareordfører i Liberal Alliance 

Når et flertal i Det Etiske Råd nu opfordrer til, at der af hensyn til klimabelastning og CO2-udledning lægges afgifter på oksekød - senere også andre fødevarer - så er Det Etiske Råd i fuld fart på vej væk fra den opgave, der er deres.

Fundamentet for Det Etiske Råd er ganske enkelt i skred. Det Etiske Råd skal rådgive om etiske spørgsmål. Punktum.

Etik er ikke politik
Jeg har det meste af mit voksne lov beskæftiget mig med etiske spørgsmål, da jeg har en baggrund som magister i filosofi. Etik handler om relationer mellem mennesker.

Fakta
Deltag i debatten!
Send til indlæg til [email protected]

Ikke om skatter, afgifter og forbrugsvaner. 

Det er til gengæld en helt legitim politisk diskussion, hvor og hvordan borgerne skal pålægges skatter og afgifter. Den debat tager jeg gerne.

Fundamentet for Det Etiske Råd er ganske enkelt i skred. Det Etiske Råd skal rådgive om etiske spørgsmål. Punktum.

Mette Bock (MF)
Af Mette Bock (MF) Landbrugs- og fødevareordfører i Liberal Alliance

Men når Det Etiske Råd går ind i denne debat, bliver rådgivningen til moraliserende og politiserende meterlange pegefingre, som svækker tilliden til den rådgivning og de anbefalinger, rådet giver. 

Jeg forudser, at rådets eksistensberettigelse svækkes betydeligt i de kommende år, hvis det er den nye stil. 

Etik er ikke politik. Etik angår tværtimod os alle, det er ikke for eksperter og skal derfor ikke henlægges til et særligt råd, hvilket det seneste udspil så glimrende illustrerer. 

Den politiske og mellemfolkelige diskussion om skatter og afgifter er derimod helt på sin plads. Og i den sammenhæng vil jeg gerne advokere for tre forhold. 

Dansk produktion er klimavenlig produktion
For det første, at vi i Danmark producerer kød på en langt mere klimavenlig måde end andre lande. 

Køerne anvendes ofte til afgræsning, og mange er malkekøer inden de slagtes og går ind i fødevareproduktionen. Ved at afgiftsbelægge i Danmark, henlægger vi blot produktionen til andre lande, der producerer mindre klimavenligt.

Forbrugeren har det stærkeste kort
For det andet er det en udbredt misforståelse, at vi som politikere skal gribe ind i folks liv og forbrugsvaner via skatter og afgifter. Forbrugerne har selv det stærkeste kort på hånden. 

Mener den enkelte borger, at kød er en dårlig ting, kan de simpelthen lade være med at købe det og dermed bidrage til et bedre klima, hvis de tror, det er en god vej at gå. 

Vi ønsker flere midler til forskning
Og endelig for det tredje: Hvis vi for alvor skal gøre en klimaindsats, der batter, skal vi satse på forskning. Forskning i renere produktionsteknologi, forskning i fødevareproduktion og forskning i nye og renere energikilder. 

Se, det vil være politiske beslutninger, der for alvor kan flytte på længere sigt.

Og ja, Liberal Alliance stemte for den seneste finanslov, der reducerede midler til uddannelse og forskning. Det forslag var ikke groet i vores baghave. Men blev vores 2025-plan gennemført, ville der alene i Danmark blive afsat yderligere 800 mio om året til forskning. 

Det er ikke et spørgsmål om etik. Men om politik.

Vi har behov for indsigt, ny viden og bedre teknologi. Ikke for meterlange pegefingre fra et såkaldt Etisk råd, der tydeligvis har misforstået opgaven. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00