Rekordmange danskere mangler familielæge
LÆGEDÆKNING: Manglen på alment praktiserende læger er nu så stor, at 68.000 danskere er tilknyttet en klinik drevet af regionerne eller en privat udbyder med ansatte læger.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerCecilie Gormsen
RedaktionschefNår danskerne skal til en såkaldt familielæge med speciale i almen medicin har stort set alle danskere hidtil været tilknyttet en lægepraksis med én eller flere læger.
Det vil sige læger, der ejer deres egen klinik. Men den model kan være under pres, hvis den seneste udvikling fortsætter, viser en optælling fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Alene i Region Nordjylland er 40.000 danskere nu i stedet tilknyttet lægehuse, hvor regionerne eller private virksomheder har ansat læger med speciale i almen medicin.
PLO-formand Christian Freitag ser med bekymring på udviklingen. Han erkender, at langt de fleste regions- og udbudsklinikker ligger i Region Nordjylland.
Men han peger på, at antallet af danskere tilknyttet den alternative adgang til en almen speciallæge også stiger i de fleste andre regioner.
”Jeg siger ikke, at den danske model med selvstændige alment praktiserende læger er ved at synke i grus. Men hvis udviklingen fortsætter med samme tempo, så risikerer vi, at man ikke kan vende udviklingen igen,” siger Christian Freitag.
Udviklingen skyldes, at der generelt er for få praktiserende læger i Danmark, og en del praktiserende læger foretrækker at arbejde i de større byer.
Ifølge Freitag vil patienterne have størst gavn af, at man på sigt får sikret dækning med alment praktiserende læger i hele Danmark, da langt de fleste læger i regionsklinikkerne og udbudsklinikkerne er vikarer, der for de flestes vedkommende er ansat i kort tid.
”Med korttidsansatte læger, så er det jo sværere at få et kontinuerligt læge-patient-forhold. Hvis man kender sin patient, er det lettere at vurdere, om patienten ændrer sig. Og der er undersøgelser, som viser, at det kan forhindre indlæggelser, når lægen og patienten kender hinanden,” siger Christian Freitag.
Patienter: Lægedækningen vigtigst
Hos Danske Patienter er man mindre optagede af, om patienterne er tilknyttet en alment praktiserende læge eller en regions- og udbudsklinik. Bare den faglige kvalitet er i orden, understreger Danske Patienters formand, Camilla Hersom.
”Det vigtigste for patienterne er, at de har adgang til en læge. Og det har man jo sikret med klinikkerne,” siger Camilla Hersom.
”Lægerne skal naturligvis sikre, at der i disse klinikker sker en ordentlig overdragelse. Samtidig så går udviklingen alligevel imod, at man får større lægehuse, hvor man ikke altid har samme alment praktiserende læge,” siger hun.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har nedsat et udvalg, der skal sikre en bedre lægedækning i Danmark. Udvalget ventes at komme med anbefalinger senere på året.
Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.