Undervisningsminister: Nu vil flere unge søge på erhvervsskole

KONSEKVENS: De skærpede adgangskrav til gymnasiet vil nu få flere unge til i stedet at søge ind på en erhvervsuddannelse, mener undervisningsministeren. Men erhvervsskolerne selv tror, der skal skrappere tiltag til for at nå målet.

Langt flere unge vil i de kommende år søge ind på en erhvervsuddannelse, fordi det er blevet sværere at komme i gymnasiet.

Det vurderer undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i kølvandet på den brede politiske aftale om en gymnasiereform.

Med truslen om massiv mangel på titusinder af faglærte i de kommende år vil gymnasiereformen dermed trække markant i den rigtige retning, mener ministeren.

”Hvad angår behovet for at få flere elever på erhvervsuddannelserne, er reformen et kæmpe stort skridt i den rigtige retning. Jeg tror helt sikkert, at flere unge nu vil søge ind på erhvervsuddannelserne, ligesom jeg forventer, at vi også vil se flere søge ind på eux, der nu kommer til at hedde erhvervsfaglig studentereksamen,” siger Ellen Trane Nørby til Altinget.

Dramatisk fald
Antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne er ellers faldet dramatisk over en årrække, ligesom uddannelserne har været præget af stort frafald og nogle steder også et dårligt image. Kun 18-19 procent af de unge søger nu ind på erhvervsskolerne direkte fra folkeskolen, og dermed er der langt op til politikernes målsætning om, at hver fjerde af de unge i 2020 skal vælge at gå på en erhvervsskole.

Med gymnasiereformen håber undervisningsministeren nu at ændre på det mønster, der samtidig har fået det store flertal af unge til at gå videre i det almene gymnasium ligesom deres kammerater.

Hun påpeger, at ambitionen om at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne er så central, at den også er skrevet ind i aftalen om gymnasiereformen.

”Vi har skrevet ind, at vi forpligter os ikke bare på at se, om reformen virker i forhold til sit eget område, men også i relation til visionerne for erhvervsuddannelsesområdet. Det er altså ikke kun søgemønstret til gymnasiet, vi skal følge, men også søgemønstret til erhvervsuddannelserne. Vi har jo en fælles ambition om, at der skal være 25 procent af en årgang på en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 procent i 2025,” siger undervisningsministeren.

Læs også: Bred aftale skærper adgangskrav til gymnasiet

Helt så positivt ser erhvervsskolerne dog ikke selv på elev-søgningen de kommende år. Direktøren i Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, mener, at der skal ”skrappere ting til, hvis vi skal have massivt flere ind på erhvervsuddannelserne.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Her er de første sociale pengegaver fra A.P. Møller-fonden Her er de første sociale pengegaver fra A.P. Møller-fonden Næste artikel Lykkeberg bliver ny chefredaktør på Information Lykkeberg bliver ny chefredaktør på Information
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.