Debat

Politiformand: Pind gør op med flere års statistik-vælde

DEBAT: Med Søren Pind (V) som justitsminister kan politiet tage afsked med flere års ubrugelig statistik, måltalskrav og konsulentsnak. Politiet er stadig i krise, men det går den rigtige vej, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.

Justitsminister Søren Pind har lyttet til politiet, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. 
Justitsminister Søren Pind har lyttet til politiet, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. Foto: Politiforbundet.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Oxfeldt
Formand for Politiforbundet 

Kære Søren Pind.

Tillykke med dit første år som justitsminister.

Jeg tror ikke, at du selv var klar over, hvad du gik ind til, da du for et år siden lod pressen vide, at der var kommet en ny sherif. Vidste du da, at du faktisk overtog en politistyrke på randen af kollaps?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

En sherif rider ind i byen, fanger de kriminelle og smider dem i fængsel. En sherif er lov og orden. Det er svært med en politistyrke, som var blevet udmarvet år efter år med Moderniseringsstyrelse, konsulenteffektiviseringer og ubrugelig statistik. Hvor timetallet til borgerne var faldet, og opgaverne i forbindelse med globalisering, it-kriminalitet og organiseret kriminalitet eksploderede.

Vidste du dengang, at det var så grelt? At alle de flotte ord, som partierne fik serveret, når politiets øverste ledelse kom og gjorde status, var brugt som skyklapper mod en stadig mere nødlidende politistyrke? Vidste du, at vi i dag er 600 færre politifolk end for fem år siden? Vi hørte i årevis på, at Politiforbundet malede fanden på væggen, og at vi skulle holdes uden for indflydelse.

Du har meldt klart ud, at der skal prioriteres. At politifolkene skal have et tåleligt arbejdsmiljø, og at de hårde prioriteringer er ledelsens og dit ansvar. Det er toner, alle politifolk har sukket efter at høre.

Claus Oxfeldt
Formand for Politiforbundet

Politiet var presset i bund. Det vidste alle i kølvandet på terroranslaget i København 14. og 15. februar 2015. Det må have været en brat opvågnen den dag, du satte dig i stolen i Justitsministeriet og bad om at få et overblik over politiets udfordringer.

Opgør med statistik-vælde
Jeg vil godt rose dig for din tilgang. Du blev ikke skræmt væk – men tog opgaven på dig. Og du indrømmede straks, at opgaven var kolossal, krævede langsigtede løsninger, og at kursen skulle rettes op. Du gik ærligt og løsningsorienteret til værks. Og ikke mindst – du fjernede skyklapperne og høreværnet - og lyttede til de dybere lag i politiets organisation.

Det skal du have tak for.

Du lyttede til Politiforbundet, til de politifolk, som har viden om virkeligheden - og du meldte klart ud. Det var en befriende afsked med flere års tomt statistik-vælde, hvor virkeligheden blev æltet sammen, så den passede ind i måltalskrav og konsulentsnak. Nu skulle virkeligheden og politiets faglighed være omdrejningspunkt for løsningen og bjærgningen af politiet.

Vi to har haft mange gode og konstruktive snakke, og du har været ærlig omkring den politiske virkelighed og de økonomiske begrænsninger. Du har arbejdet for politiet – ikke for skønmaleriet. Og du har inddraget – ikke skubbet fra dig. Du har lyttet til Politiforbundet, fordi vi ved, hvad vi taler om. Fordi vi har politiets faglighed, det dialogbaserede og proaktive politiarbejde, som en søjle.

Udfordringerne blev ikke mindre, da flygtningekrisen satte ind få måneder efter, at du var tiltrådt. Men igen lyttede du og tog ansvar – og lod hverken populismen eller privatiseringsprædikanterne sætte dagsordenen i en debat, som ellers var ved at gå i selvsving. Tak for det.

På rette vej
Sammen tog vi første skridt mod genrejsning med Flerårsaftalen i 2015. Nogle skridt var tunge. En del kræver ubehagelige skridt i form af opgaveglidning.

Politiet er stadig i krise. Men vi er på vej. Der kommer snart en ny politiskole. Optaget af politielever er hævet i 2016, og fra 2019 ser det ud til, at der igen kommer bedre balance. I den forbindelse har du været ærlig og lyttet til Politiforbundet. Du har meldt klart ud, at der skal prioriteres. At politifolkene skal have et tåleligt arbejdsmiljø, og at de hårde prioriteringer er ledelsens og dit ansvar.

Det er toner, alle politifolk har sukket efter at høre efter flere år med utroværdig juhu-kommunikation. Du har slået et slag for ærligheden – og jeg håber, at det vil smitte af.

Så tak for din indsats i det første år.

Dette indlæg har tidligere være bragt på Altinget: justits i juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Oxfeldt

Områdechef for sikkerhed, Kriminalforsorgen Hovedstaden, fhv. formand, Politiforbundet
politiassistent (1990), diplomuddannelse i ledelse (UCC. 2012)

0:000:00