15. december: Anders Samuelsen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Foto:
Foto: ft.dk

Dansk politik har i mange år været præget af stilstand, fordi mine politiske kolleger er så styrede af angsten for vælgerne. De tør ikke fortælle folk, hvilke reformer der er behov for, hvis vi skal redde velfærdssamfundet. I stedet bliver det til en omgang fedteri over for vælgerne. Det er katastrofalt for Danmark.

Anders Samuelsen (LA)
Partiformand

Anders Samuelsen er 43 år og har siddet i Folketinget siden 2004. Han er uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet. Han er i dag partileder for Liberal Alliance.

Hvorfor gik du ind i politik?

<img align="left" src="@nyimg=7691@" /> Jeg gik ind i politik, fordi jeg i min unge alder havde selvtillid nok til at mene, at jeg kunne gøre det mindst lige så godt som så mange andre. Og så var det også, fordi ingen andre ville stille op i Horsens. Så spurgte de mig, fordi min far tidligere havde været opstillet og valgt til Folketinget i samme kreds. Min far hed Ole Samuelsen og sad i Folketinget fra 1968 til 1973.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

At få genskabt troen på, at reformer er vejen frem for Danmark - altså, at få taget et opgør med vælgerangsten. Dansk politik har i mange år været præget af stilstand, fordi mine politiske kolleger er så styrede af angsten for vælgerne. De tør ikke fortælle folk, hvilke reformer der er behov for, hvis vi skal redde velfærdssamfundet. I stedet bliver det til en omgang fedteri over for vælgerne. Det er katastrofalt for Danmark, så derfor er det mit mål at tage et opgør med vælgerangsten.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Min far! Han var historiker, og mine søskende og jeg blev opdraget til at læse aviser hver dag. Vi lærte, at vi skulle have læst mindst to aviser og sat os ind i modpartens standpunkt, før vi argumenterede for vores eget.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=7569@" />Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten. Vi er dybt uenige, men hun gør det godt! Det er klar tale, og det kan jeg godt lide. Det er der desværre for lidt af i dansk politik i dag. Klare synspunkter, så vælgerne kan finde ud af, hvor forskellene er. Her er det igen vælgerangsten, der er på spil - den slører synspunkterne.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg nyder samværet med mine unger, min familie og mine venner. Og så løber jeg. Uanset hvor i landet jeg vågner op, så begynder jeg dagen med en løbetur. Jeg løber en tur på mellem fire og seks kilometer. Desuden løber jeg hvert andet år et maraton. Det er primært i Hamborg eller Berlin, og jeg plejer at løbe på en tid lige under de tre timer.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Den seneste vismandsrapport! Der er efterhånden ikke en eneste ædruelig økonom i det her land, som ikke anbefaler reformer. Jeg holder mig løbende opdateret, når de økonomiske eksperter kommer med udmeldinger, for jeg mener, at økonomien er det vigtigste at forholde sig til som politiker i de her år. Hvis vi ikke gør noget, ender Danmark med et blive et meget fattigt land.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, hvis vælgerne vil. Hvis jeg en dag ikke er politiker længere, så vil jeg udnytte muligheden for at sparke nogle nye døre ind og lade nysgerrigheden lægge en ny kurs. Jeg har tidligere arbejdet på Castberggård, der er en højskole for døve og hørehæmmede, hvor jeg hjalp kursisterne med at komme ud på arbejdsmarkedet. Og det ville absolut være en mulighed at vende tilbage dertil eller lave noget andet i den retning. Det skal i hvert fald være et arbejde, hvor jeg har med mennesker at gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, forperson, Verdens Bedste Nyheder
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00