15. december: Mette Gjerskov

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne.

 Det er en fantastisk gave at få lov til at være politiker i Danmark. Dels fordi demokratiet i Danmark virker, og dels fordi engagementet er til stede. Men som politiker får man også mulighed for at få indflydelse, og man får lov til at lære mange mennesker at kende.

Mette Gjerskov
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Fakta
Mette Gjerskov er 46 år og udannet cand.agro. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole fra 1987-1993. Indtil 2004 var hun vicepræsident i Røde Kors, og i 2005 blev hun valgt ind i Folketinget. I dag er hun minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Hvorfor gik du ind i politik?

Grundlæggende gik jeg ind i politik, fordi jeg gerne ville lave noget om. Ofte var det svært at se TV-avis, da jeg tit så ting, som, jeg mente, var forkerte. Når du ser nyheder, så ser du, hvordan håbløsheden breder sig. Folk sulter og mennesker dør, og du tænker: "Er der virkelig ikke nogen, som hjælper?". Derfor startede jeg først og fremmest med at engagere mig i Røde Kors, hvor jeg frivilligt brugte 10 år af mit politiske liv på at ændre verden en lille bitte smule. Det gjorde det faktisk lidt nemmere at se TV-avis, fordi jeg vidste, at jeg nu var med til at hjælpe, og at der stod en medarbejder fra Røde Kors klar til at hjælpe folk i nød. Det har personligt betydet meget for mig, at jeg var en del af det. 

Hvad er dit vigtigste politiske mål? 

At finde gode løsninger for Danmark. Lige nu sidder jeg som fødevareminister og er stærkt optaget af at finde den rigtige balance mellem landbrug og natur samt at få skabt job inden for det område.   

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig? 

Det er Svend Auken. Jeg arbejdede sammen med ham, da jeg startede i Folketinget. Dels brændte han for miljøet, men han brændte også for den europæiske stat. Han var en mand, der var engageret helt ud til fingerspidserne, og han forstod virkelig at dele sit engagement med os andre - også selvom man var et nyt folketingsmedlem.  

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for? 

Connie Hedegaard har været faglig og sagligt ordentlig, når jeg har siddet over for hende ved forhandlingsbordet. I politik betyder det rigtig meget, når man laver en aftale, at man kan regne med, at den bliver gennemført. Man kan godt regne med Connie Hedegaard. Hende er vi godt tjent med at have som EU-kommissær for klima.  

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere? 

Jeg bor ude på åbent land, så jeg er meget ude. Derudover er jeg stærkt optaget af børnene i familien, og hvis jeg for alvor har brug for at komme ned på jorden, så er en smule meditation en god mulighed.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år? 

"Madam Secretary: A Memoir" af Madeleine Albright. Den handler om hendes tid som udenrigsminister under Bill Clinton, og om det at være kvinde i storpolitik.

Er du stadig politiker om 5 år? 

Ja. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg kan lade være. Det er en fantastisk gave at få lov til at være politiker i Danmark. Dels fordi demokratiet i Danmark virker, og dels fordi engagementet er til stede. Men som politiker får man også mulighed for at få indflydelse, og man får lov til at lære mange mennesker at kende. Mennesker, som er parate til at åbne deres liv og arbejdsdag op for en. Det er fantastisk.

Hvad fortryder du fra 2012? 

Man kan godt sige, at vi som regering har været vældig hurtigt ude og lave reformer, hvorfor vi måske ikke fik forklaret danskerne godt nok om processen undervejs.

Hvad ser du frem til i 2013? 

2012 handlede meget om EU-formandskabet. Nu ser jeg frem til, at jeg i 2013 i langt højere grad kan komme ud i landet og snakke med endnu flere mennesker, som i dagligdagen tager vare om vores land.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Svend Auken

MF (S), fhv. miljøminister, Folketingets 1. næstformand, Formand for Europaudvalget
Cand.scient.pol.

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00