Borgmestre i oprør over besparelser på nærpoliti

OMLÆGNING: Nordjyske borgmestre retter skarp kritik mod politiets omorganisering, der medfører besparelser på nærpolitiet. "Absolut uacceptabelt," lyder det. Også andre steder i landet går omorganisering ud over det borgernære politi.

Nordjyllands Politi er på vej med en ny struktur, der skal styrke beredskabet og effektivisere indsatsen.
Nordjyllands Politi er på vej med en ny struktur, der skal styrke beredskabet og effektivisere indsatsen.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim RosenkildeCecilie Gormsen

Færre betjente trods flere penge til politiet.

Det er bundlinjen i Nordjylland, hvor politiet netop har taget fat på en større omstrukturering, der skal effektivisere og fremtidssikre den nordjyske del af politistyrken.

Omlægningen betyder blandt andet, at fem ud af otte nærpolitistiationer lukkes helt, mens de øvrige tre vil komme til at fungere som fremskudte kontorer for politipersonale fra omkringliggende lokalstationer.

Den prioritering har fået en række nordjyske borgmestre til at gå sammen om en fælles protest til justitsminister Søren Pind (V).

Danmark skal også fungere i forhold til den tryghed, det giver, at man har et synligt politi, som kommer når man kalder.

Birgit S. Hansen (S)
Borgmester i Frederikshavns Kommune

Står det til borgmestrene skal Søren Pind gribe ind og sætte en stopper for den nordjyske politiledelses planer.

”I vores del af landet bliver der bare længere og længere mellem betjentene. Vi betaler prisen for, hvad der sker andre steder som Christiania, ved grænsen og med indsatsen mod terror,” siger Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Flerårsaftale skal finansieres
Han står som afsender på brevet til justitsministeren, der også er underskrevet af borgmestrene i Frederikshavn, Jammerbugt, Hjørring, Brønderslev og Mariagerfjord.

I Vesthimmerland betyder den nye politistruktur, at begge nærstationer i kommunen lukkes, og at alle betjente placeres uden for kommunen.

Da regeringen sidste år indgik en ny flerårsaftale om politiets økonomi med Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, fulgte på papiret en samlet merbevilling på to milliarder kroner frem til udgangen af 2019.

Men pengene er primært målrettet en styrkelse af den nationale indsats mod terror. Og en del af finansieringen sikres gennem effektiviseringer i landets politikredse.

For Nordjyllands vedkommende betyder flerårsaftalen, at der samlet skal afgives op mod 40 politiårsværk over de kommende år.

Omfordeling inden for politiet
Det er Nordjyllands Politis politidirektør, Elsemette Cassøe, der er øverste ansvarlig for omlægningen, der blev offentliggjort i starten af oktober.

Hun har forståelse for den bekymring, som er opstået blandt både borgmestre og borgere.

Men ifølge hende er forandringerne nødvendige for at sikre en politiindsats, der både matcher det generelle kriminalitetsbillede, stigende krav til beredskabets kompetencer og en presset økonomiske virkelighed.

”Vi styrker efterforskningen og beredskabet. Og så er der spørgsmålet omkring den borgernære del, hvor vi prøver at komme videre i samarbejde med kommunerne og finde ud af, hvad vi kan sætte i stedet, når nærstationerne lukker,” siger Elsemette Cassøe.

Som noget nyt vil Nordjyllands Politi blandt andet indføre en mobil politistation. Her til kommer, at Nordjyllands Politi vil sikre hver kommune to særligt dedikere medarbejder, som skal fokusere på det forebyggende arbejde.

Omorganisering i hele landet
Det er langt fra kun i Nordjylland, at den borgernære del af politiet er til diskussion. 

I løbet af november bebuder blandt andet Midt- og Vestjyllands Politi en reorganisering. Her frygter lokalpolitiets tillidsrepræsentant blandt andet, at opmærksomheden rettes mod landbetjente og nærstationer. Også Sydøstjyllands Politi arbejder i kølvandet på sidste års flerårsaftale på en omorganisering.

Samme dag som Nordjyllands Politi præsenterede sine besparelser på det nære politi, trådte en lignende omstrukturering i kraft i politikredsen på Fyn.

Også her er en række nærstationer lukket og i stedet erstattet af såkaldte politibutikker, som benyttes efter behov.


Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V) til kritikken fra de nordjyske borgmestre. 

Læs hele artiklen på Altinget: justits (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Omstrukturering i Nordjylland og på Fyn

Nordjyllands Politi
Den 3. oktober 2016 besluttede ledelsen for Nordjyllands Politi en ny organisering af nærpolitiet.

Beslutningen betyder, at cirka 40 polititjenestemænd hos nærpolitiet i løbet af 2017 bliver overflyttet til lokalpolitistationerne i Hjørring, Frederikshavn og Hobro.

Overflytningen af politifolkene indebærer, at en række af de nuværende nærpolitistationer uden for Aalborg lukker, og lejemålene bliver opsagt.

Mens lokaliteterne i Skagen, Hirtshals, Løgstør, Støvring og i Hadsund lukker, bibeholdes nærpolitistationerne i Brønderslev, Kaas og Aars.

De tre tilbageværende nærpolitistationer vil dog kun blive benyttet af politipersonalet fra lokalstationerne efter konkrete behov i forbindelse med opgaveløsningen, ligesom også det kørende beredskab kan anvende nærpolitistationerne til fx rapportskrivning.

For at fastholde et tæt samarbejde med kommunerne på forebyggelsesområdet vil der blive udpeget polititjenestemænd, der er dedikerede til hver kommune.

Herudover vil Nordjyllands Politi anskaffe en mobilpolitistation, der gør, at politiet kan være til stede, når der er behov for det, fx ved større events.

Fyns Politi
I april besluttede ledelsen for Fyns Politi de bærende principper for en omstrukturering, der belv yderligt udmøntet hen over sommeren og trådte endeligt i kraft den 3. oktober.

Ændringerne betyder, at de tilbageværende fem landbetjentordninger i Gudme, Vester Skerninge, Broby og på Ærø afvikles.

Resurserne i beredskabet samlet i én afdeling under fælles ledelse. Alle kredsens patruljer vil derefter køre ud fra hovedpolitistationen i Odense og fra politistationen i Svendborg. 

Nærpolitistationer på Langeland, i Kerteminde og Nordfyns kommuner lukkes. I stedet vil der i disse kommuner komme såkaldte politibutikker, hvor patruljerne kan arbejde, når behovet er der.

I de fire kommuner, der har huset en lokalpolitistation erstattes denne af en politibutik.

Faaborg-Midtfyn Kommune får en politibutik i Faaborg. Den nuværende station i Ringe vil blive anvendt til andre formål. Det er endnu ikke klarlagt hvilke. 

Assens Kommune får en politibutik og Fyns Politi uddannelses- og mødecenter – begge dele beliggende i de nuværende lokaler i byen.

Middelfart Kommune får en politistation bestående af en politibutik og en af Fyns Politis specialafdelinger. Det er endnu ikke besluttet, hvilken afdeling, der bliver tale om. 

Nyborg Kommune får en politistation bestående af en politibutik og en af Fyns Politis specialafdelinger beliggende i de nuværende lokaler tæt ved motorvejen.

Reorganiseringen af beredskabet betyder, at der kommer døgnberedskab på Ærø, således at der altid vil være en betjent på vagt på øen. Døgnberedskabet afløser den nuværende ordning med landbetjente.

Kilde: Nordjyllands Politi og Fyns Politi


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elsemette Cassøe

Ekstern lektor, Aalborg Universitet, fhv. politidirektør, Nordjyllands Politi, fhv. statsadvokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

0:000:00