Regeringen dropper kontroversielt forslag om hemmelige ransagninger

EFTERFORSKNING: Uden nærmere forklaring har regeringen trukket et forslag tilbage, der skulle udvide politiets adgang til at foretage hemmelige ransagninger. Justitsminister vil ikke fortælle hvorfor.

I efteråret var regeringen parat til at udvide politiets muligheder for at gennemføre hemmelige ransagninger, så det også kan ske i visse sager om blandt andet dopingkriminalitet og bedrageri.

Det fremgik af udkastet til et lovforslag, som Justitsministeriet sendte i høring i oktober.

Forslaget førte til kritiske høringssvar fra Institut for Menneskerettigheder og Landsforeningen af Forsvarsadvokater for at være en bekymrende udvidelse af et ganske alvorligt efterforskningsindgreb.

Og nu har regeringen besluttet at lade denne del udgå af det endelige lovforslag, som førstebehandles torsdag.

Det glæder Peter Trudsø, juridisk sekretær i Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Men beslutningen giver også anledning til nye spørgsmål.

”I og med at jeg ikke kender baggrunden for, at man har droppet det, så ved jeg jo ikke, om det betyder, at det kommer om 14 dage igen i en anden forklædning. Så er vi lige vidt,” siger Peter Trudsø.

Skjult mellem revl og krat
Forslaget om at udvide politiets muligheder for at gennemføre hemmelige ransagninger var blot et enkelt og mindre element i omfattende lovforslag.

Her bliver politikerne i en og samme mundfuld også bedt om at tage stilling til så forskellige ting som en nedsættelse af salæret til forsvarsadvokater, digitale sagsgange ved straffesager og fængselsbetjentes brug af peberspray.

Og det er netop det, som kritikken fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater retter sig mod:

”Hvis man overhovedet skal fremsætte et sådan forslag om hemmelige ransagninger, så skal det være i et selvstændigt lovforslag, hvor man så tager det punkt isoleret og snakker godt igennem,” siger Peter Trudsø.

Pape er tavs
Altinget har forsøgt at få justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at svare på, hvorfor og om regeringen har endegyldigt droppet ambitionen om at udvide brugen af hemmelige ransagninger.

Men det har han ikke ønsket at kommentere.

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen gør det klart, at det ikke er et forslag, der er vokset i hans partis baghave.

”Jeg synes selvfølgelig, at politiet skal have de nødvendige midler. Men på den anden side kan jeg også være bange for, at det kan være en glidebane,” siger Preben Bang Henriksen.

Læs hele artiklen på Altinget: justits (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Debattør rystet over at blive stemplet som propaganda Debattør rystet over at blive stemplet som propaganda Næste artikel Efter kritik af fotocensur: Nu ændrer Facebook reglerne Efter kritik af fotocensur: Nu ændrer Facebook reglerne