Danskerne afviser afgift på brændeovne

MÅLING: Eksperter anbefaler en afgift på brug af brændeovne, men et flertal af vælgerne vender tommelfingeren nedad. Folk er mættet af nye opfindsomme afgifter, vurderer Venstre. EL vil kæmpe videre for at få begrænset brændeovnene.

Danskerne synes ikke forbrug af brændeovne skal pålægges en afgift, som det foreslås af Det Økologiske Råd og De Økonomiske Vismænd.

Det fremgår af en ny meningsmåling fra Norstat.

Forslaget skal ellers være med til at begrænse den skadelige forurening fra brændeovnene, som er skyld i hundredevis af for tidligere dødsfald og koster samfundet mellem en og fire milliarder kroner om året i sundhedsomkostninger.

Men ideen om en afgift på brændeovne er 54 procent af vælgerne imod ifølge målingen. Hver tredje er tilhængere af en afgift, mens 13 procent svarer ved ikke.

Nej til flere "opfindesomme afgifter"
I statsministerpartiet Venstre har man ikke taget politisk stilling til en afgift på brændeovne – man afventer først flere analyser fra regeringen – men energiordfører Thomas Danielsen er ikke overrasket over målingen.

”Jeg fornemmer klart, at folk ude i landet er mættet af alle mulige opfindesomme afgifter. Og fra mit eget bagland er de meldinger jeg får klart, at sådan en afgift skal vi ikke have,” siger Thomas Danielsen.

(Artiklen fortsætter under graf)

 
 

Læs også: Afgift på brændeovne tænder ikke de blå partier 

Nyt liv til forslag
Spørgsmålet om en afgift på brændeovne har været på den politiske dagsorden før, men er blevet varm igen efter en ny analyse fra Skatteministeriet vurderer de samfundsøkonomiske omkostninger fra brændeovne til en milliard om året.

Læs også: Vismænd slår alarm: Regeringen undervurderer skader fra brændovne

Den vurdering er dog alt for beskeden, har det lydt fra De Økonomiske vismænd, som vurderer de reelle omkostninger er over fire milliarder kroner, og i tråd med Det Økologiske Råd anbefaler en måler i skorstenene og en regulerende afgift.

EL: Skal tages alvorligt
Om det lige skal indrettes på den måde, er Enhedslisten åben overfor. Det vigtige for dem er, at der bliver gjort noget for at reducere partikelforureningen fra brændeovnene.

”Det er endnu ikke lykkedes at få partikelforureningen fra brændeovne højt nok op på den politiske agenda, så mange ved stadig ikke hvor stort problemet egentlig er,” siger energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL) og tilføjer:

”Jeg kan egentlig godt forstå mange i udgangspunktet er imod en afgift. Brændeovne er en væsentlig varmekilde for mange – men når partikelforureningen fra brændeovne i København og Frederiksberg er en miljøulempe på størrelse med partikelforureningen fra biler, så er der god grund til at tage det alvorligt.”

 

De seneste tal fra Miljøministeriet viser en stigning i antallet af brændeovne i Danmark i de seneste år. Der skønnes at være godt 840.000 brændeovne i Danmark.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Lange ventelister giver millioner til boligorganisationer Lange ventelister giver millioner til boligorganisationer Næste artikel Holstein om ny grøn blok: Alternativet er politisk frustrerede Holstein om ny grøn blok: Alternativet er politisk frustrerede