Søren Pind lægger an til ny forskningspolitik

FORSKNING: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) har inviteret en række topfolk i den danske forskningsverden til møde som startskud på arbejdet med et forskningspolitisk udspil.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) mødes i slutningen af marts med en række topfolk fra forskningsverdenen som inspiration for et forskningspolitisk udspil, som forventes klar i efteråret.<br>
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) mødes i slutningen af marts med en række topfolk fra forskningsverdenen som inspiration for et forskningspolitisk udspil, som forventes klar i efteråret.
Foto: Lars Svankjær/Uddannelses- og Forskningsministeriet
Mads Bang

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har inviteret forskningstoppen til et indledende møde forud for et nyt politisk udspil på forskningsområdet.

Rektorerne fra landets universiteter og en række topfolk fra både offentlige og private forskningsfonde skal sidst på måneden mødes med uddannelses- og forskningsministeren og diskutere strategi og visioner for dansk forskning. Det bekræfter ministeriet over for Altinget.

Jens Oddershede, formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Dfir, er blandt de inviterede til mødet, og han mener, at der er en række centrale spørgsmål, der skal findes svar på.

”Hvordan kan vi sikre vores gode resultater, og hvad skal vi gøre for at bevare Danmarks førerposition,” siger Jens Oddershede og fortsætter:

Globaliseringsindsatsen var en enorm økonomisk saltvandsindsprøjtning, men forbedringen i performance var allerede begyndt tidligere.

Jens Oddershede
Formand, Danmarks Forsknings- og Innvoationspolitiske Råd

”Jeg håber, at vi skal tale om, hvad der har gjort os gode og nogle af de faremomenter, som vi ser.”

Han vil dog også advare mod hurtige ændringer i forskningssystemet, som i andre lande har skadet forskningen.

Udbredt ønske
Flere topfolk inden for universiteterne og forskningssektoren har den seneste tid peget på behovet for ny politisk retning, og fokus, på dansk forskning.

Senest appellerede formand for Det Frie Forskningsråds bestyrelse Peter Munk Christiansen og formand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher til, at politikerne udstikker en ny vision for forskningen og innovationsindsatsen.

I forbindelse med sin afgang som rektor på Københavns Universitet, pegede Ralf Hemmingsen også gentagne gange på et behov for at få fokus på forskningsvisionerne.

Jens Oddershede fra Dfir mener, at det er vigtigt at se længere tilbage end til Globaliseringsaftalen, for dansk forsknings gode resultater handler om mere end penge.

”Globaliseringsindsatsen var en enorm økonomisk saltvandsindsprøjtning, men forbedringen i performance var allerede begyndt tidligere,” siger Jens Oddershede, der mener, at der først og fremmest er en række problemstillinger i forhold til vækstlaget i dansk forskning, som skal løses.

Samtidig har ministeriet i sidste uge nedsat et udvalg, der på tværs af de vigtigste økonomiske ministerier skal lave en gennemgribende analyse af Danmarks forsknings- og innovationsindsats. Arbejdsgruppen forventes at aflevere resultaterne i slutningen af 2018.

Læs mere om det omfattende analysearbejde på Altinget: forskning (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Agnete Gersing

Selvstændig ledelsesrådgiver, fhv. departementschef, Uddannelses- og Forskningsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00