Ny måling: Flertal vil have flere vindmøller på land

VIND: To tredjedele af den danske befolkning er tilhængere af, at der bliver bygget flere vindmøller på dansk grund. Københavnere er mest positive, men også mindst i risiko for at blive nabo til en vindmølle, påpeger naboforening.

Et flertal af danskerne ser positivt på idéen om at bygge flere vindmøller på dansk jord. Mens 67 procent af befolkningen mener, at der skal bygges enten ”lidt flere” eller ”mange flere” vindmøller, mener 14 procent, at der ikke skal bygges flere vindmøller på land.

Det viser en undersøgelse, som Norstat har foretaget for Altinget.

Egentlig stod en hel del af de mange vindmøller i landskabet til at blive skiftet ud med færre, men større møller, ligesom der skulle opføres nye vindmølleparker. Men trods den folkelige tilslutning er udbygningen af landvindmøller ved at gå helt i stå.

Derfor glæder det Jan Hylleberg, der er direktør i brancheforeningen Vindmølleindustrien, at der fortsat er folkelig opbakning til at bygge vindmøller på land.

”Det er positivt, at der på trods af den negative debat, der er foregået om konkrete projekter, fortsat er opbakning til, at landvindmøller er en del af fremtiden,” siger han.

(Artiklen fortsætter efter figuren)

Sønderjyske kommuner bremser udbygning
Jan Hylleberg peger på, at udbygningen af vindmøller er stødt på en del bremseklodser i løbet af foråret. Først afviste kommunalbestyrelsen i Tønder at sende et forslag til en stor vindmøllepark i høring, hvorefter byrådet i Esbjerg stemte nej til nye landvindmøller, selvom kommunen har en udførlig plan for mere vindkraft.

”Det er uacceptabelt, at kommunerne ikke engang vil tage en lokal debat i forhold til at sende konkrete planer i høring, og det kalder derfor på en debat i folketinget, om kommunerne fortsat er det rette sted at placere det her ansvar,” siger Jan Hylleberg.

Han mener, at landvind er en afgørende brik, hvis politikerne skal gøre sig forhåbninger om at nå deres delmålsætning om mindst 50 procent fossilfri energiforsyning i 2030.

Forening: Målingen er ubrugelig
Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller har imidlertid ikke meget til overs for målingen, som Norstat har foretaget for Altinget. Foreningen mener, at målingen er ubrugelig, eftersom respondenterne ikke bliver oplyst, hvilke vindmøller der er tale om, og hvor tæt på beboelse møllerne kan opstilles.

”De landvindmøller, der bliver bygget i dag, er 149 meter høje og opstilles så tæt som 600 meter fra dit hjem,” forklarer formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, Henriette Vendelbo.

(Artiklen fortsætter efter figuren)

Hvis man ser på respondenternes bopæl i undersøgelsen fra Norstat, tegner der sig desuden et billede af, at folk i Region Hovedstaden er mere positive over for landvindmøller, end tilfældet er i for eksempel Region Syddanmark.

Og det er der ifølge Henriette Vendelbo en logisk forklaring på.

”I byområderne finder du ikke mange, der er naboer til vindmøller. Derfor ved de af gode grunde ikke, hvor høje møllerne er, hvor kraftige de er, eller hvor tæt på naboerne de ifølge reglerne må stå. De har fået at vide, at møller er grønt. Og vi vil jo alle sammen det grønne,” siger Henriette Vendelbo.

Læs hele artikel på Altinget:energi og klima (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement hér.

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du styr på EU? Prøv quizzen: Har du styr på EU? Næste artikel Partier fordeler 300 millioner til socialt udsatte Partier fordeler 300 millioner til socialt udsatte