16-årige skal stemme ved kommunalvalget

PRØVEVALG: Unge på 16 og 17 år får mulighed for at stemme ved det kommende kommunalvalg. Initiativtagerne håber på høj valgdeltagelse.
Marie Louise Gørvild
Som noget helt nyt vil unge på 16 og 17 år få mulighed for at afgive deres stemme ved kommunalvalget 17. november. Det er initiativet Ungvalg '09, der i 30 kommuner landet over har haft succes med at få valgeksperimentet stablet på benene.

"Gennem ungevalgene kan de unge give udtryk for deres holdninger og gøre opmærksom på sig selv som et led i at sikre deres egen indflydelse på den politiske dagsorden", siger talsmanden for Ungvalg 09, Jens B. Nielsen, ifølge Politiken til Ritzau.

Også på Christiansborg har prøvevalget vakt interesse:

"Det er meget positivt, at en række kommuner gør en indsats for at gøre unge mere interesserede i politisk arbejde. Derfor synes jeg, det er glimrende, at man har denne her slags prøvevalg," udtaler skatteminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd. Kristian Jensen går dog ikke ind for at sænke valgretsalderen.  

Initiativet er taget af 13 børne- og ungdomsorganisationer, der kæmper for en nedsættelse af valgretsalderen. De mener, at unge på 16 er modne nok til at tage kritisk stilling til politik og dermed også stemme.

Køge Kommune var den første kommune, der i februar lancerede et prøvevalg. Siden har 29 andre kommuner taget idéen til sig.

Halvdelen skal stemme
Initiativet betyder, ifølge KL, at 50.000 unge får muligheden for at stemme. Ungvalg '09 vil arbejde hårdt for, at op mod 50 procent af disse unge vil benytte muligheden 17. november. Det fastholdes på trods af, at kommunalpolitik normalt ikke er de unges livret.

For at engagere de unge til at stemme lancerer Ungvalg '09 en hjemmeside. Derudover forbereder initiativet forskellige valgbegivenheder om kommunalpolitik, unges dagsorden og demokrati for at skabe synlighed om initiativet.

De 16- og 17-åriges stemmer har ikke indflydelse på det rigtige kommunalvalgs resultat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00