Danmark er langt fra Løkkes 2020-mål om middellevetid

LEVEALDER: Den danske middellevetid skal være i top 10 i verden i 2020, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2009. De seneste tal viser, at Danmark ligger på 24.-pladsen.

I 2020 skal den danske middellevetid være blandt de ti højeste i verden.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2009, da han på et Venstre-landsmøde skitserede ti målsætninger for Danmark, som skulle opfyldes inden 2020.

"Mange gode leveår er både en forudsætning for velstand og for lykke. Her kunne vi klare os bedre i Danmark. Der er ingen grund til, at vi i Danmark ikke skulle kunne leve lige så længe som for eksempel svenskerne og nordmændene," lød det dengang fra statsministeren.

Men med to år til deadline ser projektet dog ud til at mislykkes.

Mens netop Norge og Sverige ligger på henholdsvis på 9.-pladsen og 10.-pladsen, når det gælder middellevetid, så skal man helt ned til plads 24 ud af 38 OECD-lande for at finde Danmark. Det viser den seneste sammenligning af OECD-landene fra 2015.

Det vil tage mindst 20 år
Det kommer dog ikke bag på Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed og ekspert i levealder, at Lars Løkke Rasmussens mål langt fra bliver opfyldt.

Han mener, at det allerede i 2009 var et håbløst projekt at få Danmark i top 10.

"Det er en gratis påstand at sige, at Danmark på ti år skulle gå fra at være et sted langt nede af rangstigen til at være blandt de ti bedste. Det er helt umuligt. Det er især helt umuligt, hvis man slet ikke gør noget aktivt for at forbedre middellevetiden," siger Knud Juel.

Det vil tage mindst 20 år fra nu af at komme op blandt de ti højest placerede lande, hvis det stadig er en ambition for Danmark at klatre op ad rangstigen, vurderer Knud Juel. Men det vil kræve, at politikerne sætter langt hårdere ind for at forebygge rygning blandt danskerne.

"Det er rygning og alkohol, der er de to væsentligste årsager til Danmarks lave placering. Særligt rygning. Det har vi vidst i mange år, men der er ikke fra politisk hold særlig stor tilbøjelighed til at gøre noget ved det," siger han.

En hvid pil
I Vidensråd for Forebyggelse tror formand Morten Grønbæk ligesom Knud Juel, at det er umuligt at indfri Lars Løkke Rasmussens ambition om en middellevetid blandt verdens ti højeste.

"Vi kan lige så godt skyde en hvid pil efter at nå målet i 2020. Men der er mange ting, man kan tage fat i, hvis man på længere sigt vil gøre noget," siger han og peger på blandt andet neutral indpakning af cigaretter, tobak gemt under disken i butikkerne og håndhævelse af aldersgrænser.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Lokalformand har mistet tilliden til LA-toppen og trækker sig Lokalformand har mistet tilliden til LA-toppen og trækker sig Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?