Nye tal chokerer: Danskerne er blevet mere usunde

SUNDHEDSPROFIL: Danskernes livsstil, helbred og mentale tilstand er på næsten alle målepunkter blevet forværret de seneste fire år, viser en ny stor undersøgelse af danskernes sundhed. En falliterklæring for det danske samfund, mener Danske Patienter.

Trods mange års fokus på at fremme danskernes sundhed og trivsel, er udviklingen gået den forkerte vej de seneste fire år.

Danskerne spiser mere usundt, bevæger for lidt, føler sig mere stressede, og især blandt unge og kvinder har det mentale helbred det værre.

Det viser nye tal fra rapporten Den nationale sundhedsprofil 2017, der bliver offentliggjort i dag, tirsdag. Mere end 180.000 danskere har bidraget til undersøgelsen af danskernes sundhed, som er blevet lavet af Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Folkesundhed og de fem regioner.

Det er kun, når det kommer til danskernes alkoholforbrug, at de nye tal viser en positiv udvikling. Færre danskere drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, og der er også sket et fald i antallet af unge, der drikker fem eller flere genstande på én aften.

Til gengæld viser rapporten, at der blandt de unge mellem 16 og 24 år er kommet flere rygere til siden 2013. Samlet set er antallet af rygere stagneret.

Det er overraskende, at tallene viser en så massiv negativ tendens for danskernes sundhed, mener formand for Danske Patienter Camilla Hersom, der kalder den nye rapport for "deprimerende læsning".

"Det er en falliterklæring for det samlede Danmark, at vi i et land med så stor rigdom, så mange ressourcer og så meget viden ser en udvikling, der på alle andre parametre end alkohol går den forkerte vej. Man må med det samme spørge sig selv om, om vi gør det rigtige," siger hun.

Kommuner skal være mere opsøgende
Camilla Hersom mener, at der er behov for flere strukturelle forebyggelsestiltag fra regeringen og lovgiverne, men også en mere opsøgende tilgang fra kommunerne, der har ansvaret for den borgernære forebyggelse.

"Skal vi have vendt den her udvikling, er vi nødt til at tage andre midler i brug. Kommunerne skal blive bedre til at have øje for, hvilke grupper der ikke tager budskaberne til sig, og hvad man kan gøre for at møde dem, hvor de er," siger hun.

Det er tredje gang, at Sundhedsstyrelsen, regionerne og Statens Institut for Folkesundhed med Den nationale sundhedsprofil har undersøgt danskernes sundhed. Første gang var for år 2010, mens anden gang var for 2013.

Læs hele artiklen på altinget: sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Da EU’s brexitboss indtog Thyborøn Da EU’s brexitboss indtog Thyborøn Næste artikel Grønlandsk valg: Partier kæmper for at blive opstillet Grønlandsk valg: Partier kæmper for at blive opstillet