S i markant kovending: Bakker op om tolkegebyr i sundhedsvæsenet

TOLKEGEBYR: Socialdemokratiet bakker nu op om regeringens forslag om at indføre brugerbetaling på tolkebistand i sundhedsvæsenet. Kursskiftet møder kritik fra regionsformand og partifælle Sophie Hæstorp Andersen (S).

"Man risikerer, at lægerne ikke giver patienterne den rigtige behandling. At gøre op med den lige adgang til sundhedsvæsenet ved at henvise til sproget er et skråplan."

Sådan lød det i januar 2017 fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, da Dansk Folkeparti fremsatte et beslutningsforslag om at indføre brugerbetaling på tolkebistand i sundhedsvæsenet.

Men nu har Socialdemokratiet skiftet holdning.

Når regeringen om kort tid fremsætter lovforslag om, at personer, der har været i Danmark i mere end tre år, selv skal betale for tolkning i sundhedsvæsenet, vil Flemming Møller Mortensen og resten af Socialdemokratiet stemme for.

Der skal skabes incitament for at lære det danske sprog, når man kommer til Danmark, siger sundhedsordføreren nu.

"Det er uholdbart, at man kommer til Danmark og bor her i mange år uden at tilegne sig det danske sprog. Det har simpelthen så mange negative konsekvenser i forhold til at blive en del af det danske samfund," siger Flemming Møller Mortensen.

Bred kritik af lovforslaget
Det kommende lovforslag fra regeringen, som også bakkes op af Dansk Folkeparti, er blevet mødt med kraftig kritik fra blandt andet læger, sygeplejersker, patienter og Danske Regioner. I alt 162 siders høringssvar er blevet indsendt fra aktører i hele sundhedsvæsenet, der påpeger, at forslaget begrænser den lige adgang til sundhedvæsenet og i værste fald kan skade patientsikkerheden.

I 2011 fjernede den daværende nyvalgte, socialdemokratisk ledede regering et lignende tolkegebyr, som kort forinden var blevet indført af VK-regeringen. Men nu vil Socialdemokratiet være med til at genindføre brugerbetalingen på tolkebistand.

"Socialdemokratiet går generelt ikke ind for brugerbetaling, men vi går ind for, at vi skal bruge vores sundhedsressourcer på den bedst mulige måde. Vi får ikke mest sundhed for pengene, når nogle grupper har negligeret nødvendigheden af at lære det danske sprog, hvilket betyder, at regionerne har store udgifter til tolkning i sundhedsvæsenet."

Hæstorp: Brandærgerligt, at S stemmer for
Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), der også tidligere har været sundhedsordfører i Folketinget, mener modsat Flemming Møller Mortensen, at det er en rigtig dårlig idé at indføre tolkegebyr i sundhedsvæsenet.

"Jeg er enig i, at man skal lære dansk, når man kommer til Danmark, men øget brugerbetaling i sundhedsvæsenet går jeg ikke ind for," siger hun og tilføjer, at hun er ærgerlig over, at hendes partikolleger på Christiansborg vil stemme for lovforslaget.

"Det er brandærgerligt, for det mudrer billedet af, at vi i Socialdemokratiet går ind for fri og lige adgang til sundhed.

 

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

Forrige artikel Løkke til Merkel: Et mindre EU skal være lig med et mindre budget Løkke til Merkel: Et mindre EU skal være lig med et mindre budget Næste artikel Rokade: Enhedslisten har fundet Gjerdings grønne afløsere Rokade: Enhedslisten har fundet Gjerdings grønne afløsere