Holstein: Burkaen ses som et omvandrende parallelsamfund

BURKAFORBUD: Folketinget har førstebehandlet det omdiskuterede tildækningsforbud, der allerede har skabt splid i to af regeringspartierne. Men alligevel er forbuddet vigtigt for regeringen. Hvorfor forklarer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Torsdag førstebehandlede Folketinget regeringens tildækningsforbud, der i folkemunde også er kendt som burkaforbuddet.

Forslaget har allerede været genstand for megen offentlig debat og skabt splittelse internt i to af regeringspartierne. Hos Liberal Alliance er folketingsgruppen blevet fritstillet, og det er kun partiets ministre og folketingsmedlem Henrik Dahl, der stemmer for.

I Venstre blev forbuddet ivrigt diskuteret på tværs af folketingsgruppen, indtil det i efteråret blev besluttet, at Venstre vil stå bag et forbud. Tidligere minister Eva Kjer Hansen har dog meddelt, at hun går imod gruppen og stemmer imod forbuddet.

Og tildækningsforbuddet er svært for netop de to partier, fortæller Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

”Et decideret forbud skaber problemer i nogle partier. Ikke så meget hos Socialdemokraterne, hvor det mest er Mette Gjerskov, der stikker ud. Men for Venstre og frem for alt i Liberal Alliance er det svært. For isoleret set er et burkaforbud i strid med de liberale principper,” forklarer Erik Holstein.

Burka er eksemplet på parallelsamfund
Men hvorfor presser regeringen på med at få forslaget indført, når det skaber intern splid? Ifølge Erik Holstein er der to årsager til, at et burkaforbud har vundet opbakning.

”Dels ses burka og niqab som det mest ekstreme udtryk for kvindeundertrykkelse. Det bunder jo i en holdning om, at kvinder ikke engang må ses i det offentlige rum, en slags kønsapartheid, der dyrkes i de mest kvindefjendske lande i verden,” siger han.

Derudover er et forbud, der blandt andet vil ramme de muslimske klædedragter, en del af den overordnede kamp mod parallelsamfund.

”Burka ses som et omvandrende parallelsamfund, og et burkaforbud er helt i tråd med ghettoplanen,” tilføjer Holstein.

Læs også

Tvivl om det er det rette middel
Flere af burkaforbuddets kritikere peger dog på, at et direkte forbud ikke er det rette middel, hvis regeringen vil gøre op med det bagvedliggende problem med social kontrol og parallelsamfund.

”Spørgsmålet er så, hvor effektivt et forbud vil være. Det bliver svært at håndhæve, og det kan skabe nogle islamistiske martyrer, som man allerede har set med nogle de burkakvinder, der har turneret rundt i medierne,” siger Erik Holstein.

Han henviser til, at en dansk muslim har peget på, at det i stedet vil være mere effektivt at lade kvinderne i burka eller niqab tage konsekvensen af deres påklædning.

"Hvis man bærer burka, står man ikke til rådighed for arbejdsmarkedet og kan ikke få understøttelse. Man kan heller ikke cykle eller køre bil eller tage et fly – og man kan ikke hente et barn i daginstitutionen, når pædagogerne ikke kan se, hvem man udleverer det til,” siger Erik Holstein.

På trods af tvivlen om effekten og kritikernes beskyldninger om symbolpolitik fortsætter regeringen ufortrødent arbejdet med at indføre et forbud. Og det kan især tildeles Dansk Folkepartis ivrige pres på regeringen gennem mange år, mener Erik Holstein.

”Når man alligevel ender med et forbud, skyldes det meget, at Dansk Folkeparti har presset på. DF har kæmpet for et forbud i mange år, og partiet ser det som en vigtig principiel sejr, at et flertal nu følger trop,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00