DF: Kandidater til Europa-Parlamentet vil først blive besluttet i 2019

EP-VALG: De fleste af de nuværende danske medlemmer af Europa-Parlamentet har meldt ud, om de stiller op til næste års Europa-Parlamentsvalg. Men hos Dansk Folkeparti kan de ikke bestemme sig, før partiet har lavet en kandidatliste. Og den kommer først næste år.

Anders Vistisen har siddet i Europa-Parlamentet siden 2014. Næste år er der valg til Parlamentet igen, men om han vil stille op denne gang, kan han ikke svare på.
Anders Vistisen har siddet i Europa-Parlamentet siden 2014. Næste år er der valg til Parlamentet igen, men om han vil stille op denne gang, kan han ikke svare på.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

BRUXELLES: Om præcist et år skal danskerne til stemmeurnerne.

Den 23. til den 26. maj 2019 er der nemlig valg til Europa-Parlamentet, hvor 14 danske medlemmer skal vælges.

En stor del af de nuværende danske EU-parlamentarikere vil gerne blive siddende, og nogen vil gerne give plads til andre. Men hos Dansk Folkeparti er der ingen, der helt ved, hvad de vil endnu.

Spørger man for eksempel medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen (DF), om han agter at stille op igen, så får man ikke rigtig noget svar:

"Der kommer ikke nogen afklaring på min person, før der er en afklaring i hovedbestyrelsen. Det kommer helt an på, hvilket setup, de har tænkt sig at arbejde med. Så det hele afventer, at hovedbestyrelsen tager stilling til det."

Har du lyst til at stille op igen?

"Som sagt, det kommer helt an på, hvad konditionerne er. Jeg venter på, at hovedbestyrelsen finder ud af, hvordan processen den skal være, og så tager jeg stilling, når jeg ved mere om det."

Desuden oplyser Anders Vistisen, at han har fået af vide, at beslutningen om, hvem der skal stille op, først vil blive taget i første kvartal 2019.

Søren Espersen (DF) er medlem af Dansk Folkepartis bestyrelse, som tager beslutningen om, hvem der skal stille op, og han afviser ikke, at der kan gå lang tid, før kandidatlisten er klar.

"Vi har ikke tradition for at melde det ud så tidligt, som andre gør. Jeg håber, vi får det inden jul, men det kan også blive i begyndelsen af det næste år," siger han.

Spidskandidat
Heller ikke Anders Vistisens kollega i Europa-Parlamentet, Jørn Dohrmann (DF), kan tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt han vil stille op igen:

”Dansk Folkeparti har ikke lavet nogen liste endnu, så der er ikke nogen afgørelse på noget endnu.”

Har du selv lyst?

”Som sagt, så har Dansk Folkeparti ikke lavet nogen liste på nuværende tidspunkt, så derfor er det ikke afklaret endnu, hvem der repræsenterer Dansk Folkeparti.”

Har du en intention om at stille op igen?

”Det ser jeg på, når Dansk Folkeparti er parat til at lave en liste.”

Ved sidste Europa-Parlamentsvalg i 2014 blev Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt, den helt store stemmesluger med mere end 460.000 vælgere, der satte kryds ud for hans navn.

Siden da har der været en række sager om misbrug af EU-midler, og Morten Messerschmidt har oplyst, at han ikke vil fortsætte i Bruxelles. Fredag blev det offentliggjort, at stemmeslugeren i stedet vil forfølge muligheden for at blive folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Nordsjællands Storkreds.

Men hvem den nye spidskandidat skal være, er også op til hovedbestyrelsen, og derfor kan der gå længe før en afløser findes, siger Søren Espersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00