17 kommuner har sendt penge til flere voksne i dagtilbud retur til Christiansborg

En række kommuner nåede i 2020 ikke at bruge alle pengene fra puljen til minimumsnormeringer, viser ny opgørelse. Støttepartier ærgrer sig og åbner dør på klem for, at kommunerne i stedet kan få lov til at bruge pengene på flere ansættelser i år.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

4,7 millioner kroner tiltænkt mere pædagogisk personale i landets dagtilbud røg i 2020 tilbage til Børne- og Undervisningsministeriet. 

Det viser en ny opgørelse sendt til Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg. 

I alt har 17 kommuner sendt uforbrugte midler retur til statskassen, og det ærgrer Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj.

"Det er værd at undersøge nærmere, hvad årsagen er. For pengene skal bruges til mere personale i stedet for at ryge tilbage i statskassen,” siger han. 

Hos Radikale mener børneordfører Lotte Rod, at tallene understreger behovet for at udarbejde en strategi, der skal sikre, at der bliver uddannet nok pædagoger, som kommunerne kan ansætte i løbet af de kommende år.

Derfor har hun kaldt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd, for at få ministerens svar på, hvad hun vil gøre for at forøge andelen af pædagogisk personale i børnehaver og vuggestuer.

“Vi lykkes ikke med det, hvis vi bare venter og lader tiden gå. Der er brug for at tage ansvar politisk for at ansætte flere og uddanne flere pædagoger,” siger hun.

Selvom der er 17 kommuner, der ikke har brugt alle pengene, viser tallene også, at der er 63 kommuner, der har brugt flere penge, end de har fået tildelt fra puljen til minimumsnormeringer. 

Det skyldes, at kommunerne i deres afrapportering har kunnet notere i regnskabet, hvis de har prioriteret yderligere midler til at ansætte flere voksne, end dem de har fået fra puljen til minimumsnormeringer.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00