Dagens overblik: S foretager kovending og vil droppe uddannelsesloftet

POLITISK OVERBLIK: Radikale vil ikke pege på en socialdemokratisk ledet regering, der er afhængig af DF. Og Socialdemokratiet er klar til at skrotte uddannelsesloftet. Få overblikket her.

S-formand Mette Frederiksen vil droppe det uddannelsesloft, hun for få år siden var med til at stemme igennem i Folketinget.
S-formand Mette Frederiksen vil droppe det uddannelsesloft, hun for få år siden var med til at stemme igennem i Folketinget.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

R-formand Morten Østergaard skærper nu tonen med et ultimativt krav til Socialdemokratiet, hvis partiet skal gøre sig håb om radikal støtte til partiets drømme om at få magten tilbage.

Torsdag aften på hovedscenen ved Folkemødet på Bornholm gjorde han det klart, at partiet ikke vil støtte en S-ledet regering, der er afhængig af Dansk Folkeparti.

"Jeg vil garantere, at vi efter næste valg kun støtter en regering, der vil gøre sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik," sagde Morten Østergaard, der ikke tidligere direkte har sagt, at socialdemokraterne skal løsrive sig helt fra Dansk Folkeparti.

S vil afskaffe uddannelsesloft
Reglerne, der begrænser studerendes adgang til uddannelse nummer to, presser de unge alt for voldsomt, siger S-formand Mette Frederiksen. Uddannelsesloftet berører cirka 900 personer om året.

"Jeg er dybt bekymret over, at der er så mange børn og unge, der mistrives. Derfor er der grund til at kaste et kritisk blik på systemet," siger hun til Berlingske.

Uddannelsesloftet blev indført i 2016 med støtte fra blandt andre Socialdemokratiet. Men siden har partiet altså skiftet mening, og partileder Mette Frederiksen vil nu forsøge at få de andre aftaleparter med på at opgive loftet.

Panel klar med opdragelseshjælp
Dagtilbud og skoler bør få et dannelseseftersyn, obligatoriske børnehave-hjem-samtale og styrket forskning i digitale medier. Det foreslår børne- og socialminister Mai Mercados (K) opdragelsespanel blandt andet.

"Vi er måske gået lidt ud over vores mandat, fordi vi nu også giver ministeren nogle konkrete handlingsforslag," lyder det fra panel-formand Sofie Münster.

Mai Mercado tog positivt imod panelets anbefalinger. Men hun vil ikke love ny lovgivning: "Lovforslag koster også altid penge. Derfor skal jeg finde ud af, hvad de forskellige forslag i så fald koster," siger Mai Mercado til Altinget.

Politikere må ikke gratis låne lokaler
Det var ulovligt, da politikerne på Københavns Rådhus gav sig selv lov til gratis at låne rådhusets lokaler, lyder en afgørelse fra Ankestyrelsen ifølge BT.

"Vederlagsfri anvendelse af lokaler på Københavns Rådhus til private formål udgør en økonomisk fordel for medlemmerne af Borgerrepræsentationen," lyder argumentet fra Ankestyrelsen

Politikerne på rådhuset godkendte med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen i 2012 muligheden for, at de selv kunne låne rådhuset til egne bryllupper helt gratis – det gjorde blandt andet Anna Mee Allerslev så, men fik voldsom kritik i medierne, som var med til, at hun trak sig fra lokalpolitik.

DF i intern strid om spidskandidat
DF's gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, undrer sig over, at partiledelsen først næste år vil finde en spidskandidat til EP-valget på grund af svindelundersøgelsen af Meld- og Feld-sagen, siger DF-ledelsen ifølge Politiken.

"Jeg deler ikke den opfattelse, at det er den rigtige timing at vente," siger Vistisen til Politiken.

Vistisen bliver selv nævnt som et bud på en, der kan afløse Morten Messerschmidt som spidskandidat, men meldingen fra partiledelsen er, at man venter til næste år med at finde den rette afløser.

Det sker i dag:

- Landsretten afsiger i dag dom over Forsvarsministeriet i tortursag, hvor i alt 23 irakere hævder, at de blev udsat for tortur og umenneskelig behandling, efter at de var blevet taget til fange ved militæroperationen Green Desert. Dommen kan påvirke danske soldaters missioner i udlandet. 

- Fredag bliver en stor dag på hovedscenen i Allinge, hvor fire formænd taler:

  • Kl. 10: Anders Samuelsen (LA)
  • kl. 13: Mette Frederiksen (S)
  • Kl. 16: Lars Løkke Rasmussen (V)
  • Kl. 19: Pia Olsen Dyhr (SF)

Find endnu flere arrangementer til Folkemødet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00