Krise mellem hovedorganisationer eskalerer efter nyt udbrud fra FTF

GRÆNSESTRID: Konstruktørforeningen følger Finansforbundet over i Akademikerne. De går tydeligvis på strandhugst blandt vores medlemsforbund, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

AC-formand Lars Qvistgaard (tv.) med fagbevægelsens øvrige musketerer på Sankt Annæ Plads. Nu har han sat sindene i kog i LO og FTF.
AC-formand Lars Qvistgaard (tv.) med fagbevægelsens øvrige musketerer på Sankt Annæ Plads. Nu har han sat sindene i kog i LO og FTF.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

De varme følelser mellem hovedorganisationerne på det danske arbejdsmarked er dalet adskillige grader, siden solidariteten blomstrede under forårets overenskomstdrama.

I sidste uge rejste HK-formand Kim Simonsen en hård kritik mod Akademikerne her i Altingets spalter, efter at AC-formand Lars Qvistgaard havde ytret sig positivt om optagelse af FTF-udbryderen Finansforbundet.

Læs mere: Grænsestrid under opsejling: "Akademikerne leger med ilden"

Nu melder FTF-formand Bente Sorgenfrey sig ind i den eskalerende konflikt mellem hovedorganisationerne. Det sker efter, at Konstruktørforeningen i tirsdags meddelte, at de vil følge Finansforbundet over i Akademikerne.

Det er klart, at den nuværende situation ikke er særlig gavnlig for sammenholdet i fagbevægelsen

Bente Sorgenfrey
FTF-formand

Dermed har FTF på få uger mistet to forbund, som til sammen tæller over 45.000 aktive medlemmer.

"Det er desværre tydeligt, at AC lige nu er i gang med at gå på strandhugst blandt FTF's medlemsorganisationer. Og det bliver der ikke set på med venlige øjne," siger Bente Sorgenfrey.

Føler sig mere i familie med ingeniører
Årsagen til de indtil videre to udbrud fra FTF's rækker er den kommende fusion med LO, som blev besluttet af et flertal ved to ekstraordinære kongresser i april.

En håndfuld FTF-forbund, som organiserer mange medlemmer med mellemlange videregående uddannelser, var imod fusionen, da de dels frygter en mere politisk hovedorganisation, og dels frygter, at deres særinteresser drukner i et stort flertal af faglærte og ufaglærte LO-medlemmer.

Konstruktørforeningen organiserer ifølge Danmarks Statistik 5.658 aktive medlemmer. Formand Gert Johansen begrunder skiftet til AC med byggeriets udvikling.

”Det handler dybest set om, at vi nok føler os mere i familie med arkitekterne og ingeniørerne, da det primært er dem, vi arbejder sammen med i det daglige byggeri. Samtidig kan vi se i krystalkuglen, at fremtidens byggeri stiller større og større krav til konstruktørernes kompetencer, hvilket betyder, at konstruktørerne i fremtiden også vil få flere kandidat- og masteruddannelser. Dermed er det oplagt for bygningskonstruktørerne at være del af akademikernes fællesskab,” siger han i en pressemeddelelse.

Vinduet lukker 30. juni
Det overrasker ikke Bente Sorgenfrey, at grænseoverløberne til AC viser sig nu. På grund af et halvt års udmeldelsesvarsel skal de enkelte medlemsforbund nemlig bekende kulør senest 30. juni, hvis de ønsker at rømme skuden, før den nye supertanker lægger fra kaj 1. januar 2019.

"Det er da altid ærgerligt at miste medlemmer, og jeg tvivler da også alvorligt på, om de får varetaget deres interesser lige så godt i AC," siger hun.

Til forskel fra Finansforbundet, som endnu mangler grønt lys fra hovedbestyrelsen i AC, er Konstruktørforeningens ønske om optagelse allerede godkendt.

Flere kan nå at krydse grænsen
Udover Finansforbundet og Konstruktørforeningen har blandt andet Farmakonomforeningen, Prosa, Ergoterapeutforeningen, Forsikringsforbundet og Danske Fysioterapeuter markeret sig som fusionsmodstandere.

Bente Sorgenfrey vil ikke afvise, at en eller flere mindre FTF-organisationer kan tænkes at følge bygningskonstruktørerne og de bankansatte over i AC, før vinduet smækker i.

Hun kan dog ikke sætte navn på, hvem det eventuelt bliver.

Omdrejningspunktet for striden mellem LO/FTF og AC er grænseaftalen fra 1996 mellem LO og AC, hvor begge hovedforbund anerkender, at AC organiserer forbund for kandidatuddannede, mens LO organiserer forbund for øvrige lønmodtagere.

FTF har stået udenfor, men vil i kraft af fusionen med LO fremover også være omfattet af grænseaftalen. I forbindelse med fusionen er det derfor også aftalt, at grænseaftalen med AC skal genforhandles.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked og få et længere interview med Bente Sorgenfrey om sagen.

Dokumentation

Medlemstal* i hovedorganisationer

LO/FTF med Finansforbunde og Konstruktørforeningent: 1.134.671
LO/FTF uden Finansforbundet og Konstruktørforeningen: 1.089.530
AC i dag: 235.629
AC med Finansforbundet og Konstruktørforeningen: 280.670

Andre større FTF-forbund, som har erklæret sig imod fusion med LO

  • Ergoterapeutforeningen - 7.328 medlemmer
  • Danske Fysioterapeuter - 11.332 medlemmer
  • Farmakonomforeningen - 3.751 medlemmer
  • PROSA - 9.857 medlemmer

*Aktive medlemmer

Kilde: Danmarks Statistik og egen research


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

0:000:00