Besparelser svækker kontrol af dyretransporter: "Det lyder fuldstændig vanvittigt"

DYREVELFÆRD: Mens antallet af dyretransporter er steget voldsomt, er midlerne til kontrollen over tre år samtidig blevet skåret med 36 procent. Radikale kræver politisk handling.

For lange transporter af smågrise er blandt de lovovertrædelser, som Fødevarestyrelsen ikke har sanktioneret de senere år. På dette arkivfoto er smågrise på vej ud af en væltet lastbil. ARKIVFOTO. 
For lange transporter af smågrise er blandt de lovovertrædelser, som Fødevarestyrelsen ikke har sanktioneret de senere år. På dette arkivfoto er smågrise på vej ud af en væltet lastbil. ARKIVFOTO. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Stadig flere opgaver har sammen med betydelige effektiviseringskrav ført til, at chauffører har kunnet overtræde regler for lange dyretransporter uden konsekvenser.

Det står klart, efter at Fødevarestyrelsen har afleveret sin redegørelse om, hvorfor de i adskillige år ikke har sanktioneret lovbrud i tilfælde af for lange dyretransporter og overlæs med grise og kvæg.

Styrelsens redegørelse viser nu, at de ansatte har ligget underdrejet i opgaven med at kontrollere logbøger fra chauffører, der transporterer levende dyr i længere end otte timer ud af Danmark.

Mens Fødevarestyrelsen i 2015 havde 5,3 millioner kroner til den opgave, så blev der i budgettet for 2018 afsat 3,4 millioner kroner til logbogskontrollen. En nedskæring på 36 procent.

Fakta
Om logbøger
  • Chauffører skal føre logbog, hvis transporten af dyr til og fra Danmark overstiger otte timer.
  • Der skal føres logbog ved transport af kvæg, får, geder, svin og ikke-registrerede heste.
  • Logbogen skal indeholde relevante oplysninger om den pågældende transport fra afgangssted til bestemmelsessted, inklusive planlægningen af den givne transport.
  • Logbøger bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsens Eksport Kontrol Center (EKC) og er forankret i enheden for dyresundhed.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Det lyder fuldstændig vanvittigt, at man får så mange flere arbejdsopgaver ind uden at få ekstra arbejdskraft. Det giver ingen mening.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

Minder om Skat-skandalen
Besparelserne betød, at man i 2015/2016 valgte ikke at forlænge en midlertidig ansættelse og ikke genbesatte to stillinger, herunder afdelingens jurist, skriver styrelsen til Altinget i en mail.

Fra 2015 til 2018 steg antallet af logbøger imidlertid samtidig med omkring 25 procent.

Således er der indhentet personalebesparelser, før der var sikkerhed for, at logbogsmodulet reelt fungerede.

Redegørelse fra Fødevarestyrelsen

"Det lyder fuldstændig vanvittigt, at man får så mange flere arbejdsopgaver ind uden at få ekstra arbejdskraft. Det giver ingen mening," siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Radikales dyrevelfærdsordfører, Andreas Steenberg, opfordrer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at indkalde Folketingets partier til en drøftelse af sagen.

"Jeg synes, vi skal sætte os ned og få styr på det her, fordi jeg sidder tilbage med et klart indtryk af, at budgettet ikke står mål med opgaven, og så er det jo bare et ukontrolleret land, hvor man kan behandle dyrene, som man synes," siger han.

Forsinket digitalisering
Baggrunden for de faldende midler er, at man de forudgående år har arbejdet med at digitalisere logbogskontrollen, og i den oprindelige businesscase blev det forudsat, at man som følge heraf kunne spare tre årsværk.

Problemet er blot, at man ikke er i mål med digitaliseringen endnu, bemærker Fødevarestyrelsen i sin redegørelse.

For Andreas Steenberg, der også er skatteordfører, vækker det mindelser til hele miseren om Skat.

Embedsmænd bliver påtalt
I juni 2018 har Fødevarestyrelsen anmeldt 66 sager vedrørende i alt 925 logbøger til politiet, hvoraf langt hovedparten af sagerne drejer sig om transport af grise.

Og i foråret 2018 ansatte styrelsen en medarbejder mere til at kontrollere logbøger. Om der er behov for yderligere ansættelser ved Fødevarestyrelsen forventeligt først i begyndelsen af 2019, når man har afsluttet et arbejde med at forbedre kontrolmetoder.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at stille op til et interview med Altinget, men oplyser i en mail, at man ikke har gjort forsøg på at ændre effektiviseringskravene i årene 2015-2018.

Som følge af Fødevarestyrelsens redegørelse har Jakob Ellemann-Jensen krævet, at departementschefen sanktionerer ansvarlige på direktionsniveau "på passende vis". Og at Fødevarestyrelsens direktør påtaler sagen i forhold til involverede chefer længere nede i organisationen.

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer og få endnu mere baggrund og kommentarer om sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00