Hård kritik af regeringens nye stresspanel: Populistisk og useriøst

FOLKESYGDOM: Regeringens nationale stresspanel får hård medfart. Forskere og fagforeninger undrer sig over, at initiativet overlapper forhandlinger om arbejdsmiljøreform. Sundhedsministeren afviser kritikken.

Regeringens nye stresspanel blev præsenteret i slutningen af juni af uddannelses-&nbsp;og&nbsp;forskningsminister Tommy&nbsp;Ahlers&nbsp;(V), undervisningsminister&nbsp;Merete&nbsp;Riisager&nbsp;(LA),&nbsp;sundhedsminister Ellen&nbsp;Trane&nbsp;Nørby&nbsp;(V), børne-&nbsp;og&nbsp;socialminister&nbsp;Mai&nbsp;Mercado&nbsp;(K) og&nbsp;beskæftigelsesminister&nbsp;Troels&nbsp;Lund&nbsp;Poulsen&nbsp;(V).<br>
Regeringens nye stresspanel blev præsenteret i slutningen af juni af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), undervisningsminister Merete Riisager (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Et nyt nationalt stresspanel skal øge bevidstheden om, hvad stress er og komme med forslag til, hvordan samfundet bedre kan forebygge og reducere stress.

Men regeringens initiativ møder hård kritik fra både forskere og fagforeninger. Dels fordi det 10 personer store panel ikke rummer én eneste anerkendt stressforsker, dels fordi processen overlapper et eksisterende ekspertudvalg, som skal bane vej for en arbejdsmiljøreform.

"Det virker ikke seriøst. Hvis hensigten er at udkomme med noget kvalificeret, er det besynderligt, at man så ikke vælger nogen mere kvalificerede mennesker," siger seniorforsker Bo Netterstrøm, der i mange år har været overlæge med speciale i stress og i dag er selvstændig konsulent.

Risikerer blinde vinkler
Flere andre anerkendte stressforskere kritiserer sammensætningen af det nye panel, som består af en sociolog, flere læger, direktører, foredragsholdere, forfattere samt 'hjernelægen' Peter Lund Madsen.

Stresspanelet virker som et lidt populistisk indslag, fordi en række ministre gerne vil vise handlekraft på et område, som berører rigtig mange danskere

Martin Rasmussen
Næstformand, HK

Samtidig vækker det undren, at stresspanelet bliver nedsat, just som et ekspertudvalg er på vej med anbefalinger, som bliver startskud til efterårets forhandlinger om en arbejdsmiljøreform – hvor arbejdsrelateret stress bliver et tema.

"Det virker ret underligt, at man ikke har formået at tænke de to initiativer sammen, som nu kommer til at overlappe hinanden. Stresspanelet virker som et lidt populistisk indslag, fordi en række ministre gerne vil vise handlekraft på et område, som berører rigtig mange danskere," siger Martin Rasmussen, der er næstformand i HK.

Ellen Trane afviser
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser kritikken og understreger, at panelet kommer til at trække på eksterne eksperter - for eksempel stressforskere og psykologer.

"Det er altså ikke sådan, at panelet kommer til at sidde og arbejde i et vakuum,” skriver hun i en mail til Altinget.

Ministeren understreger, at stresspanelet - som blandt andet skal beskæftige sig med perfekthedskultur, uddannelse, familieliv, digitalisering og unge, har et langt bredere afsæt end ekspertudvalget om arbejdsmiljø.

"Stress er en meget bredere dagsorden end arbejdsmiljø, og derfor er jeg også glad for, at vi ved at lave et arbejde på tværs af hele seks ministerier nu få sat ind på så mange fronter. Det er nødvendigt for reelt at få løst problemerne," skriver hun.

Læs hele interviewet med ministeren her.

I den oprindelige artikel fremgik det, at operasangeren Peter Lodahl var en del af stresspanelet, hvilket fremgår af flere ministeriers hjemmesider. Han har dog afslået regeringens tilbud om at blive del af panelet. Artiklen er derfor præciseret.

Dokumentation

Stresspanelet vs. ekspertudvalget om arbejdsmiljø

Stresspanelet blev nedsat i slutningen af juni og består af 10 eksperter som repræsenterer forskellige aspekter af stressområdet.

For det første skal panelet engagere danskerne og øge bevidstheden om, hvad stress er, hvad det kommer af, og hvordan den enkelte borger kan tage medansvar for at stoppe udviklingen.

For det andet skal panelet komme med løsningsforslag til, hvordan samfundet bedre kan forebygge og reducere stress.

Panelets arbejde vil tage afsæt i fire temamøder i løbet af efteråret og vinteren 2018 med relevante ministre, fagpersoner, eksperter og meningsdannere.

Hvert møde skal munde ud i tre mulige tiltag, som regeringen kan bruge i arbejdet med at forebygge og reducere stress.

Panelet vil til temamøderne få selskab af ministrene for sundhed, beskæftigelse, ligestilling, undervisning, uddannelse og forskning samt børne- og socialministeren.

  • Formand Anette Prehn, sociolog, underviser, foredragsholder og forfatter til fem bøger og syv minibøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil og mental sundhed
  • Peter Lund Madsen, speciallæge i psykiatri, hjerneforsker, forfatter og foredragsholder
  • Anne-Mette Ravn, adm. direktør i Hartmanns, som blandt andet har fokus på stress, flydende arbejdsliv og life-balance
  • Imran Rashid, dansk-pakistansk læge, it-iværksætter, debattør, foredragsholder og forfatter til bogen ”Sluk”
  • Christian Mogensen, foredragsholder og projektleder, Center for Digital Pædagogik
  • Marianne Breds Geoffroy, speciallæge i psykiatri, ph.d., forfatter og aktivt foreningsmedlem i en række foreninger
  • Thomas Braun, direktør for Studenterrådgivningen
  • Trine Wulf-Andersen, lektor på RUC (Institut for Mennesker og Teknologi)
  • Mikkel Baastrup, adm. direktør i entreprenørvirksomheden B. Nygaard Sørensen, som i 2016 vandt Arbejdsmiljøprisen i psykisk arbejdsmiljø
  • Sarah Wessmann Olsen, frivilligkoordinator, Det Sociale Netværk

Ekspertudvalg om arbejdsmiljø blev nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i sommeren 2017 og har til opgave at komme med forslag og anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats – både hvad angår fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Anbefalingerne skal danne udgangspunkt for en reform af arbejdsmiljøindsatsen, som skal forhandles i efteråret.

Læs udvalgets kommissorium her.

  • Pia Gjellerup, centerleder ved Center for Offentlig Innovation (formand)
  • Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge på Psykiatrisk Center København, Region Hovedstaden Psykiatri
  • Kåre Christensen, seniorarbejdsmiljøchef i NCC
  • Henrik Kolstad, professor, overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik
  • Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef hos Niras Joblife
  • Fire repræsentanter for arbejdsmarkedets parter (LO, FTF, DA og KL).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Martin Rasmussen

Forbundsnæstformand, HK Danmark
EFG Handel og kontor, kontorassistent

0:000:00