Miljøstyrelsen spurgte ikke sønderjyder før opstilling af tyske kæmpemøller

LARM: Miljøstyrelsen foretog ikke støjberegninger af 19 tyske kæmpevindmøller i grænselandet. I dag larmer møllerne over den tilladte støjværdi, og Aabenraa Kommune føler sig kørt over af de nationale myndigheder. S kræver handling fra ministeren.

De var ikke blevet tilladt, hvis de var blevet opført i Danmark.

Men nu står de der – 19 tyske kæmpevindmøller, opført få hundrede meter syd for den danske grænse – og rager op i luften. Og de skaber ifølge foreløbige beregninger en larm, der overskrider de danske regler for støjbelastning.

Det konkluderer beregninger foretaget af Miljø- og Fødevareministeriet, viser et nyt notat oversendt til Folketinget.

Det får Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Aabenraa Kommune til at lange ud efter embedsværkets håndtering af sagen.

De støjende vindmøller burde aldrig have været bygget så tæt på grænsen. Og Miljøstyrelsen kunne, hvis den havde reageret i tide, have forhindret dette, mener de.

”Vores dialog med Miljøstyrelsen har været så godt som ikke-eksisterende i den her sag. Det er smadder uheldigt, at man ikke har inddraget os eller borgerne i Bølå mere," siger Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune.

"I stedet føltes det næsten, som om at der fra den ene morgen til den anden stod kraner 150 meter fra grænsen og opførte meget høje vindmøller – uden kommunens eller beboernes samtykke," fortsætter han.

Her risikerer en række borgere i Bølå nu at skulle leve med en larm, som overskrider de tilladte støjværdier.

Beregninger blev aldrig gennemført
I området ved Bølå står der i alt 35 vindmøller på begge sider af den dansk-tyske grænse. 16 danske og 19 tyske af slagsen.

Når støjen i området vurderes at være højere end det tilladte – og dermed potentielt set sundhedsfarlig – er det, fordi larmen fra både danske og tyske møller blandes sammen.

Den information har tyskerne dog aldrig fået nys om.

For på trods af at danske myndigheder altså i flere år – fra 2011 til 2014 - har været i dialog med tyskerne om vindmøllebyggeriet, viser det føromtalte notat, at der aldrig blev gennemført fyldestgørende beregninger af støjbelastningen inden byggeriet.

Det er klokkeklar fejl, vurderer Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

”Det her er en ren tilståelsessag i Miljø- og Fødevareministeriet. De burde have været langt mere proaktive over for de tyske myndigheder i den her sag og påpeget de støjgener, som vindmøllerne fører med sig,” siger S-ordføreren.

S kræver redegørelse fra Ellemann
Socialdemokratiet vil nu bede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om at gå ind i sagen.

”Vi skal have klarhed over, hvor længe ministeren har vidst, at støjniveauet i Bølå var højere end det tilladte. Og så har Socialdemokratiet brug for Jakob Ellemann-Jensens svar på, hvordan samme fejl undgår at blive gentaget fremover,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Også Dansk Folkepartis Merete Dea Larsen kritiserer myndighedernes ageren.

”Hvis tyskerne har advaret os om, at der kommer vindmøller nær grænsen, er det op til myndighederne at sørge for, at danske borgere ikke lider last på grund af støjen. Det er en fejl, at det ikke er sket,” siger DF-ordføreren.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø, blandt andet med flere kommentarer fra Aabenraa-borgmesteren, Socialdemokratiet og DF.

Forrige artikel EU’s konservative: Tysker skal være den næste chef for EU EU’s konservative: Tysker skal være den næste chef for EU Næste artikel Dagens overblik: Læger frygter spredning af fortrolige patientdata med ny lov Dagens overblik: Læger frygter spredning af fortrolige patientdata med ny lov