Dagens overblik: Loft over SU til udlændinge tvinger uddannelser til at lukke

NYHEDSOVERBLIK: Uddannelser over hele landet må lukke. Kina truer dansk ambassadør, og Henrik Sass Larsen forklarer, hvad ”rode sig ud af konventionerne” betød. Få dit politiske overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

En række uddannelser lukker som følge af, at regeringen vil reducere antallet af internationale studerende på universiteterne, skriver Information.

Baggrunden for reduktionen er, at SU-forligskredsen efter pres fra Dansk Folkeparti i 2013 fik indsat et loft for, hvor meget SU der kan gå til udenlandske studerende.

Aalborg Universitet (AAU) lukker syv uddannelser, og Aarhus Universitet (AU) lukker to, mens Københavns Universitet (KU) får 120 færre naturvidenskabsstuderende. Copenhagen Business School går heller ikke fri, hvor der er 400 færre pladser på studier i finansiering, innovation og ledelse.

"Det gør ondt det her, virkelig ondt, siger prodekan Grete Bertelsen fra Københavns Universitet til Information.

Sass: Menneskerettighedsdomstolen er for aktivistisk
Socialdemokraternes magtfulde gruppeformand, Henrik Sass Larsen, sagde i tv-programmet Pind & Sass, at Danmark burde ”rode sig ud af konventionerne”, fordi blandt andet Menneskerettighedsdomstolen har fået for meget magt i Danmark.

Det blev hurtigt en sag i pressen – for hvad mente Sass og ikke mindst Socialdemokratiet egentlig? Partiet lukkede sagen hurtigt ved at slå fast, at partiet støttede konventionerne.

Nu forklarer Henrik Sass Larsen i Weekendavisen, hvad han mente:

”Jeg mener ikke, man skal opsige konventioner, men der er i høj grad brug for en debat om især Menneskerettighedsdomstolen, der gradvist er blevet mere aktivistisk og har påtaget sig beføjelser, som ingen nogensinde har bedt dem tage i fortolkningen af konventionerne,” siger han blandt andet.

Læs hele interviewet her.

Rød og blå blok står lige
De seneste mange måneder har budt på en klar føring til oppositionen i meningsmålingerne.

Men nu har blå blok halet ind på den, og der er helt dødt løb mellem de to blokke, viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, siger: ”Det er virkelig en dramatisk måling, specielt på baggrund af mange måneders stilstand.”

Kina truer Danmark
Den danske ambassadør i Kina, Carsten Damsgaard, har ifølge Reuters været med til at skrive et udkast til et brev, der udtrykker stærk bekymring over behandlingen af muslimer i Xinjiang-regionen.

Det får den kinesiske topledelse til at advare Danmark og andre lande mod indblanding i Kinas interne forhold, skriver Reuters ifølge Politiken.

"Vi vil stærkt modsætte os ondsindede og ensidige forsøg på at blande sig i forhold for vores lokalregeringer eller overilet at kritisere Kina for dets interne forhold," siger det kinesiske udenrigsministeriums talsperson, Hua Chunying, til Reuters.

Ministerium ledte undersøgelse af sig selv
Forsvarsministeriet stod selv for at indsamle det materiale, der blev brugt i undersøgelse af departementschef Thomas Ahrenkiels mulige inhabilitet, da hans hemmelige kæreste fik lønforhøjelse, skriver Politiken.

Og det er Forsvarsministeriets egne embedsmænd, der har styret undersøgelsen af, om ministeriets departementschef gjorde noget forkert.

Men "det er helt normalt", siger Tomas Ilsøe Andersen, der er partner hos Kammeradvokaten, der har stået for at undersøge forløbet. "Det er det muliges kunst," fortsætter han.

Hverken forsvarsministeren eller ministeriets ledelse har ønsket at udtale sig om sagen til Politiken, men ministeriet har svaret, at det ikke har "ledet nogen undersøgelse".

Det sker i dag:

  • Klokken 14:30: Kronprins Frederik åbner billedkunstneren Kasper Eistrups såkaldte retrospektive udstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. I forbindelse med udstillingen afsløres et nyt portræt af kronprinsen.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Ny måling: Der er dødt løb mellem blokkene Ny måling: Der er dødt løb mellem blokkene Næste artikel S lover markant flere penge til sundhed end regeringen S lover markant flere penge til sundhed end regeringen