S lover markant flere penge til sundhed end regeringen

ØKONOMI: Socialdemokratiet lover at bruge 53 milliarder kroner ekstra på sundhedsvæsen og plejehjem fra 2019 til 2025, hvilket er langt mere end regeringen. Ren overbudspolitik, mener Venstre. 

Socialdemokratiet lover at afsætte markant flere penge til sundhedsvæsenet end det, som regeringen har planlagt.

Ifølge partiets seneste sundhedsudspil fra oktober vil partiet løfte sundhedsvæsenets bevillinger, så der fra 2019 til 2025 bruges 53 milliarder kroner ekstra på området. I udspillet understreges det, at man har brugt samme afgrænsning af sundhedsområdet som regeringen, så det også dækker udgifter til plejehjem.   

Regeringen lægger i sin 2025-plan op til at øge bevillingerne med 45,5 milliarder kroner i samme periode, oplyser Finansministeriet i et svar til Altinget.

Men de penge skal dække alle velfærdsområder, såsom uddannelse, socialområdet og kultur, og ikke kun sundheds- og plejeområdet, som socialdemokraterne vil bruge de 53 milliarder på. Hverken regeringen eller Socialdemokratiet medregner de penge, som skal bruges ekstra på forsvaret.

S: Vi kaster ikke med guld 
Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, forklarer, at de 53 milliarder kroner er udtryk for, at partiet prioriterer sundhedsvæsenet.

”Jeg påstår ikke, vi kaster guld ud over sundhedsvæsenet med de 53 milliarder. Faktisk er pengene nødvendige, hvis ikke vi skal udhule sundhedsvæsenet, fordi vi får stadig flere ældre”.

I en tid hvor forskellene mellem regeringens og Socialdemokratiets sundhedspolitik kan synes små, er der markant forskel i de to beløb, understreger professor i sundhedsledelse på Aarhus Universitet Mickael Bech og professor i sundhedsøkonomi ved Vive Jakob Kjellberg.

V: Ren overbudspolitik
Venstres finansordfører, Jacob Jensen, betegner udspillet fra Socialdemokratiet som ren overbudspolitik.

Ifølge ham har Socialdemokratiet de sidste 17 år haft tre år, hvor de har skullet aftale økonomien på sundhedsområdet med kommuner og regioner.  

”Men her har der jo reelt set været nulvækst eller direkte nedskæringer. Forskellen på Venstre og Socialdemokratiet er, at vi leverer rigtige penge. Siden sidste valg har vi tilført sundhedsområdet fem milliarder,” siger Jacob Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her får du også flere eksperters vurdering af, hvor meget pengene reelt hjælper i sundhedsvæsnet. 

 

Forrige artikel Dagens overblik: Loft over SU til udlændinge tvinger uddannelser til at lukke Dagens overblik: Loft over SU til udlændinge tvinger uddannelser til at lukke Næste artikel Centralt element i regeringens klimaplan bliver markant dyrere Centralt element i regeringens klimaplan bliver markant dyrere