Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Regeringen dropper aftale om sundhedsreform før valget

KOMMENTAR: Meget tyder på, at en forventet kommende finanslovsaftale med Dansk Folkeparti bliver den sidste politiske aftale, som regeringen indgår på denne side af folketingsvalget.

<b>GENNEMSKUET:</b> Lars Løkke har efterhånden sort bælte i&nbsp;at læse DFs forhandlingstaktik.
GENNEMSKUET: Lars Løkke har efterhånden sort bælte i at læse DFs forhandlingstaktik.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

(Overskrift ændret 7/11, kl. 13.04. Oplysninger om statministerens tilstedeværelse ved bogreception rettet 7/11, kl. 15.03)

Efter planen så skal finansloven færdigforhandles i løbet af de næste tre uger, hvorefter der så bliver god tid til at få vedtaget finansloven og delaftaler inden jul.

Der er således ikke længere lagt op til, at den bebudede sundhedsreform munder ud i en politisk aftale. Regeringen vil i stedet omkring 1. december spille ud med sit forslag, men altså uden at indkalde Folketingets partier til forhandlinger. Det er i øvrigt usikkert, hvorvidt dens forslag til sundhedsreform indebærer en nedlæggelse af regionerne.

I Venstre ser nogle ikke det store behov for at lægge sig ud med deres regionsrådspolitikere på denne side af folketingsvalget. Det har i øvrigt også hele tiden været meningen, at DF skulle kræve regionernes nedlæggelse under en forhandling. Den kommer så ikke, formentlig fordi regeringen har indset, at de ikke kan nå at få en aftale på plads og få den vedtaget inden folketingsvalget. Regeringen kan også have en selvstændig interesse i at præsentere et sundhedsudspil, som den kan gå til valg på, uden at DF forinden tager ejerskab til de dele, som de foretrækker.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

DF tænker konsekvent i kommunikation. Der skal helst være lidt drama undervejs i forhandlingerne, som skal kulminere med, at Thulesen Dahl pludselig møder op i Finansministeriet og klarer ærterne.

Jarl Cordua

Det samme gør sig i øvrigt gældende vedrørende regeringens klimaplan fra oktober, ”Sammen om en grønnere fremtid”, et katalog med 38 initiativer, som regeringen også kan gå til valg på. For der bliver heller ingen forhandlinger om planen før valget.

Det kan naturligvis heller ikke udelukkes, at regeringen efter nytår har yderligere markante udspil på vej, som kan sætte en retning for regeringens politik på andre områder, inden valgkampen officielt blæses i gang.

Nogle steder i Venstre er man lidt forvirret over ledelsesstilen og incitamentsstrukturen, når utidige bøger den ene dag er et problem, men altså ikke er det den næste.

Jarl Cordua

Alt tyder derfor på, at regeringen har indset, at hverken forhandlingsviljen og klimaet eller tiden er til, at regeringen er i en gunstig position til at kunne få sin politik igennem. Det er også en selvstændig pointe for regeringen simpelthen at have politik på hylderne, som syner af noget, når man skal møde vælgerne.

Det efterlader så en finanslovsaftale som den sidste mulighed for regeringen – og dens støtteparti, DF – til at få vedtaget politik, der kan nå at gøre indtryk på vælgerne.

Regeringens forhandlere – har som tidligere nævnt i andre klummer – taget ved lære af DF's forhandlingstaktik, som i de seneste år af regeringen er blevet oplevet som i stigende grad uforudsigelig.

Regeringen vil gerne opsætte nogle faste rammer for forhandlingerne, blandt andet ved at afholde såkaldte temamøder om udlændinge samt ældre og pension. DF’erne er til gengæld ikke så glade for rammerne, som hurtigt kan blive opfattet som unødvendige spændetrøjer.

DF tænker konsekvent i kommunikation. Der skal helst være lidt drama undervejs i forhandlingerne, som skal kulminere med, at Thulesen Dahl pludselig møder op i Finansministeriet og klarer ærterne. Det er der som bekendt gode tv-billeder i, og hele procesdelen er alfa og omega for DF, som jo gerne skal syne af noget over for vælgerne. Det behov har regeringen naturligvis stor forståelse for, blot så længe at DF er interesseret i at lave en aftale.

DF'erne er især optaget af at kunne præsentere let kommunikerbare politiske resultater for vælgerne. Det kunne for eksempel være at fjerne satsreguleringen for pensioner og lade det følge løn- og prisudviklingen. Problemet er bare, at satsreguleringen er forligsbelagt, og man kan ikke bare sådan lige opsige et forlig på Christiansborg med kort varsel.

Regeringen skal i øvrigt passe meget på med at give DF indrømmelser for hurtigt, for deres taktik kan ofte være noget med at kræve indrømmelser uden at være specifik på, hvad man egentlig ønsker. Prøver regeringen så at være konkret i sit udspil, så topper DF’erne med yderligere krav. Derfor gælder det om for regeringen, at få DF’erne til at være så konkrete som muligt og håbe på, at det så er et ønske, som det er muligt for regeringen at levere på. 

Det er det nemlig ikke altid. Normal forhandlingstaktik er at præsentere rimelig specifikke ønsker over for modparten. Sådan arbejder DF ikke altid, men det sker på sundhedsområdet, hvor man møder op med en lang liste af ganske vist uprioriterede ønsker. Så er det op til regeringen at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre og gætte sig til, hvad DF er mest interesseret i.

Regeringen har også lært, at det ikke går at forhandle udlændingepolitik andre steder end i Finansministeriet. Sidste år forhandlede man separat i Inger Støjbergs Udlændinge- og Integrationsministerium, men det viste sig at være uhensigtsmæssigt, i forhold til at DF kobler udlændingepolitik sammen med finanslovsforhandlingerne. Så nu foregår selve forhandlingerne om ”paradigmeskiftet  i udlændingepolitikken” hos Kristian Jensen, hvor Støjberg så også er med ved bordet.

Her ønsker DF blandt andet et loft over flygtninges familiesammenføringer til Danmark i stil med det, som praktiseres i Tyskland. Imidlertid er det ifølge regeringen ikke et egentlig loft, man har i vores naboland – det går der så noget tid med at udrede. 

At der imidlertid sker fremskridt i forhandlingerne, ses blandt andet ved, at DF i denne uge har fået regeringen til at fjerne sparekravet på erhvervsskolerne.

Indtil videre er DF repræsenteret ved forhandlingsmøderne ved folk om finansordfører René Christensen og gruppeformand Peter Skaarup. Men vi mangler noget mere drama, før Thulesen Dahl personligt møder op i ministeriet. I virkelighedens verden er han selvfølgelig fuldt opdateret om alt, hvad der sker.

Der meldes i hvert fald om god stemning under forhandlingerne, mens DF’erne udadtil varmer op til den store mesters komme ved at vrisse i pressen, at det går alt for trægt for regeringen med hensyn til at  give DF de nødvendige indrømmelser. Politik er jo en teatersport.

I Venstre er der også ved at indfinde sig et lidt mildere klima. Man er ved at samle sig efter uroen i eftersommeren og det tidlige efterår. Især var det MF Jan E. Jørgensens på det tidspunkt endnu ikke udgivne bog "En ægte liberal", som stod for skud på et heftigt sommergruppemøde, hvor der blev sagt krasse ting af Inger Støjberg m.fl.

Også statsministeren var optaget af og synligt vred over sagen. Men så oprandt dagen her for nyligt, hvor Jørgensen holdt bogreception, og blandt de glade gæster var ikke mindst Støjberg selv, der i dagens anledning havde medbragt en kage, som – naturligvis – også endte på Facebook.

Forsigtige prognoser spår et forlig sidst i november, og så vil statsministeren på det tidspunkt, hvor han synes, regeringen har bedst chance for at vinde, udskrive valget. Der kan traditionen tro gå længe. Løkke henter næppe meget tilskyndelse i de nuværende målinger, hvor blå blok stadig er pænt bagud.

NOTE: I en tidligere udgave fremstod det som om at også statsministeren havde deltaget i Jørgensens bogreception. Løkke meddeler på Twitter, at det ikke er muligt, da han på det tidspunkt besøgte Sirius-patruljen.  Det var Løkkes yngre broder, der deltog. Jeg beklager fejlen.

---------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00