Det Kongelige Teater vil vokse med flere musicals

KULTUR: En ny offensiv strategi skal få Det Kgl. Teater til at vokse på trods af nedskæringstider ved blandt andet at opføre flere musicals til fordel for den smalle scenekunst. DF advarer, at teatret kan lide samme skæbne som DR.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Selvom staten siden 2012 årligt har skåret i bevillingerne til Det Kongelige Teater, har man på nationalscenen ingen intentioner om at skære ned i aktivitetsniveauet.

Tværtimod vil man fremover opføre flere forestillinger og satser blandt andet på at hente de manglende bevillinger hjem ved øget billetsalg.

”De faldende bevillinger har førhen ført til, at vi spiller færre forestillinger. Sådan er virkeligheden stadig, men i stedet for at spille mindre, vil vi prøve at vende vores indsats på hovedet,” siger teaterchef Kasper Holten.

Onsdag kunne det digitale medie Zetland berette om, at Kasper Holten havde fået godkendt sin vækststrategi på et bestyrelsesmøde i sidste uge.

Det Kongelige Teater er ved at skyde sig selv i foden, som DR gjorde ved at gå mere og mere ind på det kommercielle marked. Det satte vi en stopper for, og det kommer vi også til at gøre, hvis Det Kongelige Teater fortsætter ned ad det spor

Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

”Der er dårlig økonomi i at have store huse stående tomme, så vi vil prøve at bruge pengene mere effektivt,” siger han til Altinget.

DF advarer: Begå ikke samme fejl som DR
Strategien betyder også, at man fremover vil satse mere på det brede publikum ved blandt andet at få mere musical på repertoiret til fordel for den smalle scenekunst.

Udsigten til flere musicals på nationalscenen bekymrer kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF), der frygter, at det kan udkonkurrere de private teatre.

”Det Kongelige Teater er ved at skyde sig selv i foden, som DR gjorde ved at gå mere og mere ind på det kommercielle marked. Det satte vi en stopper for, og det kommer vi også til at gøre, hvis Det Kongelige Teater fortsætter ned ad det spor,” siger Alex Ahrendtsen.

Ifølge den nuværende politiske aftale om Det Kgl. Teater, der løber frem til og med 2019, må der som udgangspunkt gerne opføres musicals. Men har stykket ”tidligere været sat op på kommercielle teatre i Danmark og udlandet”, må det kun opføres, hvis der er tale om en ”meget markant kunstnerisk nytænkning”.

Og den aftale er ikke uforenelig med teatrets nye strategi, forsikrer Kasper Holten.

”Vi har ingen intentioner om at udfordre reglerne, afsøge gråzoner eller konkurrere med kommercielle aktører. Vi vil spille det, som kun vi kan herinde,” siger Kasper Holten.

Staten bevilger årligt cirka 500 mio. kr. til Det Kongelige Teater, hvis politiske aftale skal genforhandles i løbet af 2019.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Kasper Holten

Teaterchef, Det Kgl. Teater, instruktør
studier i litteraturvidenskab og teatervidenskab (Københavns Uni. 1994)

0:000:00