Ny måling: Hver fjerde dansker vil nedlægge regionerne

NY MÅLING: Flest danskere hælder til at bevare regionerne. Det viser en ny meningsmåling. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) skyder skylden på intern uro i Venstre.

Regeringen vil nedlægge regionerne, men danskerne takker nej.

Det fremgår af en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. Her siger 25 procent ja til at nedlægge regionerne, mens 46 procent vil bevare dem. 28 procent svarer "ved ikke".

Målingen er foretaget i ugen efter, at regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen fremlagde sit udspil til en sundhedsreform. Regeringen vil forandre organiseringen i sundhedsvæsenet ved at nedlægge regionerne i deres nuværende form – med folkevalgte regionsråd – og erstatte dem med fem nye sundhedsforvaltninger. 

Målingen får imidlertid ikke sundhedsordfører Jane Heitmann (V) til at ryste på hænderne:

"Jeg tror egentlig ikke, at danskerne grundlæggende er særligt optaget af hverken for eller imod regionerne. Jeg tror, at langt de fleste danskere er mest optaget af, hvordan vi får et bedre sundhedsvæsen," skriver hun i en kommentar mandag aften. 

DF's vælgere vil bevare
Dykker man ned i tallene, fremgår det, at spørgsmålet skiller blokkene i dansk politik. Oppositionens vælgere ønsker at bevare regionerne, mens der blandt regeringspartiernes vælgere er flertal for en nedlæggelse. 

Vælgerne hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, går imod tendensen blandt de øvrige partier i blå blok.

Her svarer 32 procent, at regionerne bør nedlægges, mens 42 procent ønsker at bevare dem. Dansk Folkeparti har ellers længe haft en nedlæggelse af regionerne som politisk mærkesag.

Målingen undrer imidlertid ikke sundhedsordfører Liselott Blixt (DF):

"Jeg kan sådan set godt forstå, at folk er forvirrede med de mange forskellige meldinger, der er kommet," siger hun til Altinget. 

Hun mener, at intern uro hos Venstre bærer en stor del af ansvaret:

"Medierne har jo bragt interviews med Søren Gade nærmest hver dag, hvor han står og siger det modsatte af dét, hans ministre i regeringen siger."

Men i dit eget parti har I længe gået ind for en nedlæggelse af regionerne. Har I været gode nok til at forklare jeres vælgere, hvorfor det er en god idé?

"Det ved jeg ikke. Når der kastes en masse påstande op i luften, skaber det usikkerhed om, hvad man får i stedet for. Jeg tror, at vores kernevælgere bakker os op i det," siger Blixt.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her kan du blandt andet læse flere kommentarer fra Liselott Blixt og Jane Heitmann og se et diagram over vælgernes holdning til regionerne fordelt på politisk tilhørsforhold. 

Forrige artikel Ammitzbøll-Bille udnævner ny direktør for Vive Ammitzbøll-Bille udnævner ny direktør for Vive Næste artikel Dagens overblik: Partier klar til at overveje større bøder til bankerne Dagens overblik: Partier klar til at overveje større bøder til bankerne
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.