Riskær: Jeg tror på moral og ansvarlighed

STARTSKUD: Klaus Riskær Pedersen præsenterede tirsdag sine mærkesager og tre nye partimedlemmer, som stiller op til folketingsvalget for hans parti. "Et rødt-konservativt projekt", kalder han det.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard HolmKristine Korsgaard

En total omlægning af skattesystemet, hvor al indkomstskat bliver afskaffet. Til gengæld skal handler beskattes. Ud med al lovgivning, der blander sig i familielivet. Ryd op i regler i det offentlige, som bremser det private initiativ. Og sæt turbo på den grønne omstilling.

Det er nogle af de konkrete politiske ændringer, Klaus Riskær Pedersen og hans parti af samme navn går til valg på.

Den tidligere finansmand, som ved tre forskellige retssager tidligere er blevet idømt i alt mere end ti års fængsel for bedrageri og skyldnersvig, præsenterede tirsdag sit projekt ved et velbesøgt pressemøde. Her talte Riskær især om at modarbejde populistiske strømninger, som fører til nationale ledere som Trump, og om behovet for moral og samfundsansvar.

"Jeg tror på moral, og jeg tror på, at vi skal have ansvarlighed. Jeg tror på, at vi skal genopvække kristne livsværdier, og at vi skal modvirke ansvarsløshed," sagde han.

Der er ikke moralitet i business

Samtidig afviste han fortsat at udtrykke anger over de handlinger, han er dømt for.

Har tre kandidater klar til valgkamp
Mandag kunne Økonomi- og Indenrigsministeriet bekræfte, at Riskær ser ud til at have de vælgererklæringer, der skal til, for at han formelt kan blive godkendt til at stille op ved det kommende folketingsvalg.

Og en velforberedt partileder kunne ved pressemødets start samtidig annoncere, at han har tre andre kandidater klar til at stille op, så de er fire til at træde ind i Folketinget, hvis de skulle komme over spærregrænsen på netop fire mandater.

Læs også

Iført sort, tætsiddende jakkesæt talte Klaus Riskær Pedersen først om de problemer med folkestyret, som har fået ham til at søsætte det projekt, som han kalder "rødt-konservativt".

Ifølge Riskær hylder han folkestyret, den frie ret til meninger og muligheden for "privat foretagsomhed under ansvar for et fællesskab".

"De værdier er under pres," sagde Riskær og talte om det danske, dræbende bureaukrati, at "politikere er blevet embedsmænd" og om Brexit og Trump som skræmmeeksempler på konsekvenserne af et eroderende folkestyre.

"Der skal ske noget nyt," meldte Riskær, som fortalte om den overvældende opbakning, han har oplevet i sit forsøg på at få sit parti berettiget til opstilling.

Ifølge partistifteren har mere end 42.000 meldt deres støtte på hans hjemmeside, og heraf har de nødvendige cirka 21.000 registreret deres formelle støtte, så partiet kan stille op.

Også en bunke mails fra borgere har gjort ham optimistisk i forhold til, om han kan ende med at blive valgt til folketinget.

"Det er en tillidserklæring. Folk åbner op for noget nyt," sagde han.

"Man har lov til at mene, at man er uretfærdigt dømt"
Mange af spørgsmålene fra pressen – overraskende mange, sagde Riskær – gik på hans fortid som kriminel, og hvordan den harmonerer med at sidde i Folketinget.

"Jeg har afsonet min dom," svarede Riskær, som hverken tidligere eller denne tirsdag formiddag har givet udtryk for at fortryde de handlinger, han er dømt for.

"Jeg siger ikke, jeg er forfulgt af retssystemet. Men man har lov til at mene, at man er uretfærdigt dømt. Det er ikke det samme som, at dommen var forkert," sagde Riskær.

Han gik dog så vidt som til at "beklage", at han "tilsyneladende" havde overtrådt nogle regler.

"Jeg snublede og lavede nogle fodfejl", som han udtrykte det.

Men han så ikke noget galt i de grundlæggende metoder, han som finansmand har brugt.

"Der er ikke moralitet i business," sagde han. Man skal tjene penge, og man skal udkonkurrere folk på godt og ondt, forklarede han.

Dokumentation

Klaus Riskær Pedersens partiprogram

Find hele partiprogrammet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00