Partier tjener flere penge i et ikke-valgår end nogensinde før

VÆKST: De danske partier omsatte i 2017 for 349 millioner kroner, hvilket er rekord for et ikke-folketingsvalgår. I 2019 forventes partiernes økonomi at slå alle rekorder.

2017 bød ikke på et folketingsvalg, men kigger man på de danske partiers indtægter for året, kunne det sagtens se sådan ud.

Med en samlet indtjening på 349 millioner kroner slog alle de opstillingsberettigede partier nemlig indtægtsrekord for et ikke-folketingsvalgår i 2017. Det er nemlig kun i valgårene 2011 og 2015, at de danske partier har tjent flere penge.

Det viser en gennemgang af partiernes regnskaber for 2017, som Altinget har foretaget og sammenholdt med regnskaberne i årene fra 2001 til 2016.

(Artiklen fortsætter under grafen)

De 349 millioner kroner i 2017 markerer en markant stigning fra 2016, hvor partierne omsatte for 291 millioner kroner, og der er særligt en årsag til det høje spring.

I 2016 bevilgede et folketingsflertal nemlig sig selv 52 millioner kroner ekstra i gruppestøttemidler fra 2017:

”Det er et klart udtryk for, at gruppestøtten er blevet hævet,” siger Karina Kosiara-Pedersen, der er centerleder og lektor ved Center for Valg og Partier ved Københavns Universitet.

På vej mod den dyreste valgkamp
Med en valgkamp lige rundt om hjørnet kommer indtægterne formentlig til at slå alle rekorder i 2019, vurderer direktør i Danske Handicaporganisationer Lars Midtiby, som er tidligere mangeårig partisekretær i Socialdemokratiet:

”Min forventning er helt klart, at 2019-kampagnen bliver den dyreste i danmarkshistorien. Det er allerede i gang, men man skal regne med, at de næste fire måneder bliver super intense med politiske kampagner,” siger han til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg. Her giver Altinget også et overblik over, hvor stor en del af indtægterne der kommer fra offentlig støtte, samt mere baggrund og indsigt.  

Forrige artikel Mere end hver tredje har mistet troen på, at politiet kommer Mere end hver tredje har mistet troen på, at politiet kommer Næste artikel Ugen i dansk politik: Ellemann-Jensen skal i samråd efter kritik af fejlagtige oplysninger til Folketinget Ugen i dansk politik: Ellemann-Jensen skal i samråd efter kritik af fejlagtige oplysninger til Folketinget