18. december: René Christensen

JULEKALENDER: Bag dagens kalenderlåge gemmer DF's René Christensen sig. René Christensens tre store passioner er veteranbiler, politik og familien. Foruden jobbet som folketingspolitiker sidder han som viceborgmester i Guldborgsund Kommune.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg var værkfører på et autoværksted i 1999, hvor vi sad i frokoststuen med Ekstrabladet og BT, og her havde vi styr på hele verdenssituationen. Jeg nåede dog til et punkt, hvor det ikke var godt nok at sidde i frokoststuen og kloge sig over det. Så gik jeg på nettet for at finde ud af, hvilket parti jeg tilhørte. Alt det, vi sad og sagde i frokoststuen dengang i 1999, var alt det, man ikke måtte sige, det var det politisk ukorrekte. Men det var samtidig også alt det, som Pia Kjærsgaard sagde, så valget faldt på Dansk Folkeparti.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg kan godt lide den stil, som Dansk Folkeparti har, altså at man siger, hvad man mener. Jeg synes, at der er meget Christiansborgsprog, som næsten ingen forstår. Jeg foretrækker, at man piller det ned og fortæller, hvad det handler om, så man forstår, hvad vi snakker om.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Der er rigtig mange, men jeg ved ikke, om der er nogen speciel. Jeg vil hellere sige, at der ikke er nogen, jeg har det direkte skidt med. Sådan har det været, både da vi var støtteparti, og nu hvor vi sidder i opposition. Selvfølgelig er tonen skarp, og det skal den også være.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, det håber jeg. Men jeg har også en plan for, hvad der skal ske, hvis jeg ikke er. Det er op til vælgerne. Det er meget sundt hele tiden at have en opfattelse af, at man er her på lånt tid. Når man nu er her på lånt tid, skal man også huske at gøre en forskel. Det er derfor, man er blevet valgt.

Jeg skiftede spor under højkonjunkturen og blev ansat som efterskolelærer på Nysted Efterskole, der er en skole for unge, der er lidt skoletrætte. Hvis jeg ikke bliver valgt ind, vil jeg bruge perioden med eftervederlag til at tage en pædagogisk uddannelse og arbejde videre med unge, der har udfordringer.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg synes, at Barnets Reform var rigtig spændende at være en del af. Af de større er der togfonden. 28,5 milliard kroner er i hvert fald rent økonomisk en stor aftale. Derudover har vi lavet rigtig mange spændende ting på landbrugsområdet.

Har du et motto?

Nej, ikke rigtigt. Jeg arbejder ud fra tesen om at gøre det så godt, som man kan, og lave nogle gode aftaler. Det synes jeg faktisk godt, man kan, selvom man er i opposition, hvis man ellers er ihærdig nok. I hvert fald på fødevareområdet, hvor jeg er meget aktiv lige nu. Omvendt var finansloven lidt stille i år, men det var et udmærket sættemøde og en god kop kaffe.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg er fuldtidspolitiker. Jeg har dobbeltmandat, så jeg sidder også som viceborgmester i Guldborgsund Kommune. Mandag har jeg møder i kommunen, og de andre dage er jeg på Christiansborg. Jeg prøver at holde fri i weekenden, hvor jeg bruger tid med min familie, og så elsker jeg at køre veteranbiler. Lokalt har vi lige fået en ny omfartsvej: Borgmesteren indviede den med en løbetur, og jeg med min gamle Mercedes.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Bøgerne om Afdeling Q af Jussi Adler Olsen er top underholdning. Man får læst rigeligt faglitteratur, når man er folketingspolitiker. Jeg er ikke uddannet landmand, så jeg er nødt til at læse på lektierne.

Hvad er det bedste, der er sket i 2014?

Jeg kan ikke rigtig udpege noget, der er bedst. Jeg er et af de heldige mennesker, der står op hver dag og er lykkelig for, at jeg beskæftiger mig med min fritidsinteresse.

Hvad ser mest frem til i 2015?

Valget. Jeg tror, det bliver et spændende valg, og så håber jeg naturligvis, at vi får en ny regering. Vi er helt afklaret med, at vi peger på Lars Løkke Rasmussen (V) i en kommende regering. Så må resultatet afgøre, om vi skal sidde i regering.

Forrige artikel Mette Frederiksen tilfreds med ny Eritrea-redegørelse Mette Frederiksen tilfreds med ny Eritrea-redegørelse Næste artikel Antallet af offentligt forsørgede daler Antallet af offentligt forsørgede daler
Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.