V og Alternativet halter efter på kønsbalance ved EU-valget

LIGESTILLING: Fordelingen af mandlige og kvindelige kandidater ved europaparlamentsvalget er fortsat skæv, viser optælling. Værst står det til i Venstre og Alternativet. "Langtfra optimalt," siger Rasmus Nordqvist (ALT). 

BRUXELLES: Venstre og Alternativet scorer lavest på kønsbalanceskalaen frem mod europaparlamentsvalget. 

Hos Venstre er tre ud af de tolv EU-kandidater kvinder. I Alternativet er fordelingen to mod syv i mændenes favør. 

Herefter følger Folkebevægelsen mod EU og Socialdemokratiet med 33 procent kvinder. Radikale har 35 procent kvinder på listen, Konservative har 37,5 procent. 

I toppen finder man Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Her er fordelingen mellem mænd og kvinder helt lige. 

Herefter kommer SF og Enhedslisten med henholdsvis 47 og 42 procent kvinder på stemmesedlen.* 

Det viser en optælling foretaget af Altinget.  

Overordnet er der sket en lille, men beskeden fremgang i antallet af kvindelige kandidater siden europaparlamentsvalget i 2014.  

Dengang var 36 procent af kandidatpladserne indtaget af kvinder. I dag er tallet på 37,8 procent. 

Vækker ærgelse
I både Venstre og Alternativet vækker det stor ærgrelse, at man ikke har formået at skabe en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder på stemmesedlen. 

Ifølge Rasmus Nordqvist, Alternativets spidskandidat ved europaparlamentsvalget, er det “langtfra optimalt”, at partiet kun stiller med det, der svarer til 22 procent kvinder.  

“Politikerne skal afspejle samfundet. Der er en underrepræsentation af kvinder i politik, og derfor er det vigtigt at have konstant fokus på, at der bliver valgt nogle flere kvinder,” siger han til Altinget.  

I Venstre er der ingen regler for, hvor mange mænd og kvinder der må eller skal være på deres kandidatlister.  

Og det kommer der heller ikke i fremtiden, selvom partiet – ligesom ved europaparlamentsvalget i 2014 – halter bagud, når det kommer til fordelingen mellem mænd og kvinder på stemmesedlen.  

Det siger Venstres nummer to ved EU-valget, Linea Søgaard-Lidell, der er ene kvinde blandt partiets fire øverste kandidater. 

“Venstre vælger deres EU-kandidater regionalt, og alle har mulighed for at melde sig på banen. Min opfattelse er, at vores medlemmer har skelet mest til, hvem der brænder for EU og mindre til kandidaternes køn,” siger hun til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget: eu, hvor du får flere kommentarer og endnu mere baggrund. Her får du også overblik over, hvordan Danmark ligger i forhold til resten af EU ligger, når det kommer til kønsfordelingen til EP-valget. 

*Enhedslisten har efterfølgende oplyst til Altinget, at den eneste grund til, at de ikke har en ligelig fordeling af mænd og kvinder på kandidatlisten er, at en af partiets kvindelige kandidater trak sig undervejs. Der var kun mænd, der stillede op til den tomme plads. Enhedslisten oplyser, at deres vedtægter siger, at der skal være en ligelig fordeling blandt de fire øverste kandidater på listen. Det er dog ikke tilfældet i denne omgang, de tre af de fire øverste kandidater er mænd. 

Forrige artikel Kompromisløs og idealistisk: Portræt af Kristendemokraternes nye håb Kompromisløs og idealistisk: Portræt af Kristendemokraternes nye håb Næste artikel EU-overblik: EU-borgere kan snyde med dobbeltstemme ved valget EU-overblik: EU-borgere kan snyde med dobbeltstemme ved valget