Nordatlantiske mandater i frit spil

STØTTE: Flere grønlandske og færøske partier vil først efter valget beslutte, hvem de støtter som statsminister.

Ved folketingsvalget i 2015 landede alle fire nordatlantiske mandater i rød blok. Men det er langtfra sikkert, at det bliver tilfældet i år. Adskillige partier i Grønland og på Færøerne har nemlig ikke på forhånd valgt, hvem de vil pege på som statsminister efter valget om godt en uge.

I Grønland vil fire ud af de fem partier, som har større eller mindre chancer for at erobre de to grønlandske pladser i Folketinget, ikke på forhånd sige, om de vil støtte Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen som statsminister efter et valg. Det står klart nu, hvor de sidste to af de fem partier kommer med deres udmeldinger om, hvor de står med hensyn til statsminister-spørgsmålet.

Det ene af de to partier er det socialliberale parti Demokraterne, der med lidt held i sprøjten kan gå hen og erobre det ene af de to grønlandske mandater.

”Erfaringerne har vist, at det ikke betyder det store for Grønland, hvem der er statsminister. Vi vil i stedet bruge alle vores kræfter på at påvirke de beslutninger, der har betydning for Grønland,” fastslår Randi Vestergaard Evaldsen, formand for Demokraterne. 

Med de udmeldinger lægger Demokraterne sig sammen med Partii Naleraq op ad udmeldingerne fra IA og Nunatta Qitornai, der begge er repræsenteret i Folketinget i dag. Kun det socialdemokratiske parti Siumut har på forhånd meddelt, at de støtter Mette Frederiksen. 

IA's Aaja Chemnitz Larsen spås gode chancer for at få fornyet sit mandat og Siumut går benhårdt efter at tilbageerobre det mandat, som Nunatta Qitornais Aleqa Hammond tog med sig, da hun forlod partiet i den forgangne valgperiode. Om det i givet fald vil give to mandater i Mette Frederiksens turban eller et mandat til hver, vil afhænge af, hvad Aaja Chemnitz Larsen vælger. Hun har siden 2015 haft et godt samarbejde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Uformelle drøftelser
På Færøerne holder løsrivelsespartiet Tjóðveldi døren åben til efter et valg og er parat til at ”sælge” sin støtte til den statsministerkandidat, der kan give de mest attraktive vilkår for Færøerne. Partiets nuværende folketingsmedlem Magni Arge regnes i dag som en del af rød blok, men det er ikke nødvendigvis tilfældet efter valget. Han har ikke haft formelle møder med de to statsministerkandidater, men har tidligere bekræftet, at der har været uformelle drøftelser.

De to borgerlige partier Fólkaflokkurin og Sambandsflokkurin står bag Lars Løkke Rasmussen og blå blok, mens socialdemokratiske Javnaðarflokkurin støtter Mette Frederiksen og rød blok. De fire partier ligger tæt i meningsmålingerne med en lille føring til Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin i den seneste meningsmåling.

Forrige artikel Pia Olsen Dyhr vil presse Mette Frederiksen i en dronningerunde Pia Olsen Dyhr vil presse Mette Frederiksen i en dronningerunde Næste artikel Valgblog #14: TV 2’s fornemmelse for politikskabelse Valgblog #14: TV 2’s fornemmelse for politikskabelse