Mette Frederiksen under pres for at sende flere ledige på skolebænken

AKTIVERING: Der er kæmpe forskel på, hvor meget kommunerne bruger uddannelse til at få ledige i job, viser ny analyse. Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer til at rulle besparelser på refusion tilbage.

Er du langtidsledig på dagpenge i Frederikshavn, havner du med 55 procents sandsynlighed på skolebænken. Men er det samme tilfældet i Solrød, rasler chancen for uddannelse ned til 2,7 procent af den samlede aktivering.

Der er markante forskelle på, hvor ofte kommunerne griber til uddannelse i værktøjskassen med aktiveringsredskaber. 

Det viser en ny analyse af kommunernes anvendelse af ordinær uddannelse over for dagpengemodtagere, som Mploy har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Næstformand Ejner K. Holst finder situationen helt urimelig.

"Godt nok har vi ikke et fuldstændig homogent arbejdsmarked alle steder i Danmark, men det er jo entydigt, at man alle steder efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Derfor det beskæmmende, at det er dit postnummer, der skal afgøre din mulighed for at blive kvalificeret til de jobopslag, der er," siger han.

Nye regler efterlader kommuner med regningen
I de 10 kommuner, som anvender uddannelse mest, udgør det 36–55 procent af den samlede aktivering for dagpengemodtagerne. I de 10 kommuner, som anvender uddannelsesaktivering mindst, udgør den kun 0-7 procent af aktiveringsindsatsen.

Fagbevægelsen har dog bange anelser forud for nye regler, som træder i kraft 1. juli. Fra starten af næste måned er det nemlig slut med statens refusion på 50 procent af kommunernes udgifter til vejledning, opkvalificering og mentorstøtte.

Det vil sige, at kommunerne fremover står alene med hele regningen, hvis de vælger at sende ledige på skolebænken.

Fra FH lyder der derfor en stærk opfordring til Mette Frederiksen (S) om, at den kommende regering skal rulle besparelserne tilbage.

"Det er en urimelig situation, man har sat kommunerne i, når vi nu står i en situation, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Masser af socialdemokrater har rost kommuner, som vælger investeringsvejen. Og hvis man vil videre af den vej, skal man i hvert fald ikke gøre det sværere for dem at vælge den vej," siger Ejner K. Holst.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked, hvor du også kan se, hvordan Socialdemokratiet forholder sig til opfordringen fra fagbevægelsen.

Forrige artikel Dagens overblik: Udkast til regeringsdokument viser, at det vil tage tid at sikre velfærdsløft Dagens overblik: Udkast til regeringsdokument viser, at det vil tage tid at sikre velfærdsløft Næste artikel Danmark mister førsteplads på digital EU-rangliste Danmark mister førsteplads på digital EU-rangliste