Løkke om EU-topjob: “Man skal holde sig vågen, hvis der pludselig viser sig nogen muligheder”

TOPMØDE: Der skal nye navne på bordet, hvis der skal låses op i de fastlåste forhandlinger om, hvem der skal stå i spidsen for EU. Det siger Løkke inden sit måske sidste EU-topmøde.  

Løkke på den røde løber til sit måske sidste møde med de andre stats- og regeringschefer i EU. 
Løkke på den røde løber til sit måske sidste møde med de andre stats- og regeringschefer i EU. Foto: Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

BRUXELLES: Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, vil fortsat ikke forholde sig til, om han selv er i spil til en af EU’s topposter.

Det er, selvom han i stigende grad bliver nævnt som en mulig kandidat til formandsposten i Det Europæiske Råd, der består af EU’s stats- og regeringschefer.

På vej ind til dag to af et EU-topmøde i Bruxelles sagde Løkke, at der fortsat kun har været drøftelser om, hvem der skal overtage Jean-Claude Junckers formandspost i EU-Kommissionen.

Og den post er han i hvert fald ikke i spil til, siger han.

Og så skal man i det her, som i alle mulige andre af livets forhold, forsøge at holde sig til og holde sig vågen, hvis der pludselig viser sig nogen muligheder. 

Lars Løkke Rasmussen (V)
Fungerende statsminister

“Vi har kun talt om kommissionsformandsposten, hvor der lå tre navne på bordet uden opbakning,” siger han og henviser til, at de liberale EU-ledere fortsat peger på Margrethe Vestager, socialdemokraterne vil have hollænderen Frans Timmermans, mens de konservative fortsat bakker op om tyskeren Manfred Weber, men at ingen af dem kan mønstre et flertal i kredsen af ledere.

“Det ser svært ud. Men det betyder ikke, at man ikke kan vende tilbage til dem senere,” siger Løkke.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, indkaldte i går EU-lederne til et nyt forhandlingsforsøg 30. juni.  

Læs også

Forhandlinger mangler helhedssyn 
Lars Løkke Rasmussen forventer, at Donald Tusk nu – på baggrund af nye drøftelser med EU-lederne – vil forsøge at bringe nye navne i spil til kommissionsformandsposten.

Og så skal posterne som rådsformand og EU’s udenrigschef også inddrages i ligningen, så der er noget mere valuta at forhandle med.

For ellers kan det ende med, at EU-lederne går i stå igen.

Torsdag aften varede toppostforhandlingerne fire timer, uden at de blev enige om andet, end at de var uenige.

“Hver delegation har siddet og forfægtet deres egen kandidat. Og det får man ikke truffet nogen beslutninger på. Specielt ikke, hvis man kun snakker om én post,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

“Man er nødt til at se på det med friske øjne, herunder muligheden for at bringe nogle helt andre mennesker ind i spillet. Og så skal man i øvrigt have en mere holistisk tilgang til det.”

Lars Løkke Rasmussen har tidligere peget på køn, geografi og partifamilie som parametre, der skal tages hensyn til, hvis brikkerne skal falde på plads. 

Fra krisemøde til krisemøde 
På vej ind til mødet slog Løkke desuden fast, at han ikke forventer at deltage i det ekstraordinære topmøde 30. juni, idet han regner med, at en ny dansk statsminister på det tidspunkt har overtaget rollen.

Han er dog optimistisk omkring, at det nok skal lykkes EU-kredsen at finde en kommissionsformandskandidat, de kan enes om.

“Nu er det muligvis det sidste møde, jeg er til her, og det har fået mig til at reflektere lidt over det. Jeg har været har i seks år og før det i Økofin (Rådet for EU’s finansministre) og andre steder, og jeg har en oplevelse af, at jeg er gået fra krisemøde til krisemøde. Men på en eller anden måde så er det jo alligevel blevet løst.”

"Vi kom gennem finanskrisen og migrationskrisen, og selvfølgelig får vi også en ny formand for Kommissionen. Det er jeg ret sikker på,” griner han.

Hvordan kan Danmark sikre sig maksimal indflydelse i EU-Kommissionen, hvis Vestager ikke bliver formand?

“Nu er jeg statsminister for et forretningsministerium, og der er regeringsforhandlinger i gang derhjemme. Det skal jeg have respekt for. På et tidspunkt lander det vel, og så skal Danmark udnævne en kommissær, og det er op til regeringen.”

“Jeg vil da håbe, at man får valgt en kommissær, der har det i sig, at man kan få en meget, meget tung portefølje, hvis det ikke inden da lykkedes at lande den helt store post. Det er det, man skal gå efter,” siger Løkke, inden han går ind til sit – måske – sidste EU-topmøde som Danmarks statsminister.

“Og så skal man i det her, som i alle mulige andre af livets forhold, forsøge at holde sig til og holde sig vågen, hvis der pludselig viser sig nogen muligheder.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00