Karrierekomet vender hjem: Finansminister får ny departementschef

NAVNE: Peter Stensgaard Mørch erstatter Martin Præstegaard som departementschef i Finansministeriet. Hans erfaringer med socialdemokratiske mindretalsstyrer fra Københavns Kommune kan komme ham til gavn, lyder analysen. 

Peter Stensgaard Munch vender tilbage til Finansministeriet som ny departementschef.
Peter Stensgaard Munch vender tilbage til Finansministeriet som ny departementschef.

Finansministeriet har sat navn på sin nye departementschef, der bliver en af finansminister Nicolai Wammens (S) tætteste sparringspartnere i de kommende økonomi- og finanslovsforhandlinger. 

Det bliver den 43-årige Peter Stensgaard Mørch, der fremover bliver øverste administrative leder i ministeriet, skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Peter Stensgaard Mørch kommer fra en stilling som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune. Han har været kendt som en af Slotsholmens største karrierekometer, da han allerede som 37-årig i 2013 blev ny departementschef i Beskæftigelsesministeriet. Det var dengang, beskæftigelsesministeren hed Mette Frederiksen (S).

Før det var han kontorchef i både Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og ikke mindst i Finansministeriet.

Erfaring fra et mindretalsstyre
I 2016 skiftede Peter Stensgaard Mørch Beskæftigelsesministeriet ud med Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune. Det gjorde han, sagde han selv i et interview med Altinget i 2016, for at prøve kræfter med en større enhed.

"Bredden i det er enormt spændende. Men udfordringen ligger også i at komme tættere på driften i en enhed med 40.000 ansatte, få det til at fungere så effektivt som overhovedet muligt, udnytte størrelsesfordelene og minimere de steder, hvor størrelsen kan give problemer," sagde Peter Stensgaard Mørch i 2016 til Altinget.

Netop erfaringen med Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune kan have gjort ham til en af forhåndsfavoritterne til jobbet som departementschef i Finansministeriet. Det mente i hvert fald Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, i en analyse fra juni 2019.

"På mange måde er Københavns Kommune billedet på det, Mette Frederiksen og Socialdemokratiet nu skal forsøge på Christiansborg: et socialdemokratisk mindretalsstyre, der regerer på venstrefløjens stemmer, men som også ofte sigter efter brede forlig," skrev Jakob Nielsen.

En politisk embedsmand
I interviewet med Altinget fra 2016 gjorde Peter Stensgaard Mørch det klart, at han så embedsværket som politisk, men ikke partipolitisk. 

"Vi er neutrale i forhold til det partipolitiske og i forhold til, hvem der vinder valgene. Men vi er ikke politisk neutrale, når vi arbejder for at gennemføre en regerings politik. I den forbindelse er vi selvsagt integreret i de mere taktiske politiske overvejelser om, hvordan regeringen får sin sag fremmet og ført sin politik igennem – og hvordan det kan kommunikeres på en måde, som skaber forståelse," sagde han i 2016.

Derfor mener Peter Stensgaard Mørch også, at embedsmændende hører til ved forhandlingsbordet.

"Det er en klar styrke ved det danske system, at de faglige overvejelser bliver bragt med helt ind ved bordet, hvor de politiske beslutninger træffes – og at den faglighed er med til det allersidste," sagde han til Altinget i 2016.

Læs også

Vender tilbage 
Peter Stensgaard Mørchs ansættelse som ny departementschef er altså en tilbagevenden til det ministerium, hvor han for ni år siden stoppede som kontorchef. Den nye departementschef glæder sig da også til at vende tilbage.

"Jeg ser meget frem til at vende tilbage til Finansministeriet, som jeg kender som en arbejdsplads med ambitiøse medarbejdere og et tårnhøjt fagligt niveau. Finansministeriet er samtidig et vigtigt maskinrum for den offentlige sektor og for regeringsarbejdet, og jeg glæder mig til at lægge alle kræfter i at få det til at fungere bedst muligt samt at betjene finansministeren i arbejdet med at gennemføre regeringens politik," siger Peter Stensgaard Mørch i en pressemeddelelse.

Hans nye politiske chef, finansminister Nicolai Wammen (S), fremhæver også Peter Stensgaard Mørchs erfaring med og kendskab til Finansministeriet som en af årsagerne til ansættelsen.

"Jeg er meget tilfreds med at kunne ansætte Peter Stensgaard Mørch som departementschef i Finansministeriet. Han har tung topledererfaring fra både Københavns Kommune og Beskæftigelsesministeriet. Peter kender huset og medbringer samtidig værdifulde erfaringer fra hverdagen i en kommune. Jeg synes, at det er en vigtig kvalitet, at han både kender Finansministeriet indefra og udefra. Jeg ser meget frem til samarbejdet," siger Nicolai Wammen.

Peter Stensgaard Mørch overtager posten som departementschef fra Martin Præstegaard, der i juni 2019 skiftede til et job som viceadministrerende direktør i ATP.

Dokumentation

Blå bog: Peter Stensgaard Mørch
Født 1975

Karriere
2019 -: Departementschef i Finansministeriet
2016-2019: Adm. direktør i Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
2013-2016: Departementschef i Beskæftigelsesministeriet
2010-2013: Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet
2009-2010: Kontorchef i Finansministeriet
2007-2009: Kontorchef i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
2007-2007: Kontorchef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet
2006-2007: Chefkonsulent i Miljøministeriet
2004-2006: Specialkonsulent i Indenrigs- og Sundhedsministeriet
2003-2004: Fuldmægtig i Finansministeriet
2002-2003: Fuldmægtig i Statsministeriet

Uddannelse
2011: Senior Managers in Government, Harvard, Kennedy School of Government
2010: Accelerated Development Programme, London Business School
2003: Cand.scient.pol., Aarhus Universitet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Præstegaard

Adm. direktør, ATP
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Peter Stensgaard Mørch

viceadministrerende direktør, PensionDanmark, kommende adm. direktør (15/8-24)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00