Djøf skyder tilbage: Vil ikke mistænkeliggøres for læk

LÆKAGE: Det skader tillidsforholdet mellem politikere og embedsmænd, når formanden for Udenrigspolitisk Nævn indirekte giver embedsmændene skylden for læk fra udvalget, lyder det fra Djøf.

Fagforeningen Djøf, der organiserer en stor del af embedsmændene i centraladministrationen, mener, at Det Udenrigspolitiske Nævns formand, Martin Lidegaard (R), indirekte udpeger embedsmænd som ansvarlige for lækage af fortrolige oplysninger fra nævnets møder. En handling, der kan give op til to års fængsel.

Som Altinget beskrev mandag, så er der ni gange siden januar blevet lækket oplysninger til medierne om sager i Udenrigspolitisk Nævn. Men det er ikke nævnsmedlemmerne, der ikke kan holde tæt, mente formanden.

"Jeg er ret overbevist om, at det ikke er nævnets medlemmer, der står bag lækagerne. Og det er ubehageligt at have den mistanke hængende over sig," understregede Martin Lidegaard mandag over for Altinget. 

Ikke særlig rart
Den ansvarsfraskrivelse vækker ikke begejstring hos Djøf.

”Han skubber ansvaret over på nogle andre end politikerne. Og hvem skulle det være, hvis ikke det var embedsmændene? Det er ikke særlig rart og ikke særligt tillidsvækkende for forholdet mellem politikere og embedsmænd,” siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Martin Lidegaard forklarer, at han bygger sine udtalelser på blandt andet et læk i juli i år. Her kunne Politiken under en uge efter et nævnsmøde fortælle, at nævnet var blevet orienteret om, at USA ønsker, at Danmark og andre lande sender specialstyrker til Syrien. 

"Jeg har i sagens natur ingen anelse om, hvor de sidste læk kommer fra, så der ligger ingen anklage mod nogen i min kommentar, hverken direkte eller indirekte. Jeg kan bare konstatere, at den viden, der blev viderebragt af Politiken, indeholdt oplysninger, som vi ikke havde fået i nævnet. Derfor anser jeg det for lident sandsynligt, at lækket skulle komme derfra," siger Martin Lidegaard.

Sanktioner mod Rusland
De ni lækager har blandt andet ført til medieomtale af eksempelvis planer om udsendelse af danske specialstyrker og kampfly til Syrien samt planer om sanktioner mod Rusland og udvisning af russiske diplomater. (Se tidslinje under artiklen).

Ved de seneste møder i nævnet har det ikke været tilladt for nævnsmedlemmerne og embedsmændene at tage deres mobiltelefoner med ind i mødelokalet. Som Altinget kunne fortælle i sidste uge, så er Folketinget desuden ved at indrette et nyt aflytningssikret mødelokale til Det Udenrigspolitiske Nævn for at gardere udvalget mod fremmede magters spionage.

 

 Læs mere om sagen på Altinget: Forsvar.

 

  

 

Forrige artikel Tidligere minister træder ind i DR's bestyrelse Tidligere minister træder ind i DR's bestyrelse Næste artikel Regeringen lægger op til at finansiere finanslov med milliardregning til arbejdsgiverne Regeringen lægger op til at finansiere finanslov med milliardregning til arbejdsgiverne