Heunicke vil give svækkede ældre lov at dø i fred 

GENOPLIVNING: Svækkede ældre skal kunne sige nej tak til genoplivning ved hjertestop via en digital løsning. Det foreslår sundhedsminister Magnus Heunicke efter kritik af ny vejledning.

Det skal være slut med benspænd for en værdig død, mener sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Efter kritik af uklare regler omkring ældres selvbestemmelse er han derfor klar med et forslag, der skal sikre muligheden for at sige nej tak til genoplivning ved akut hjertestop.

”Det handler grundlæggende om retten til vores eget liv og også retten til at få en værdig død. At hjertet holder op med at slå er jo for mange af os den naturlige afslutning på livet,” siger Heunicke og tilføjer, at genoplivningsforsøg kan være voldsomme og medføre skader.

Han vil derfor søge opbakning til et forslag, der skal gøre det muligt at registrere sig i en database, hvis man ikke ønsker genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Valget vil gælde for – primært ældre – borgere, der bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedspersonalet, for eksempel som modtagere af hjemmesygepleje.

Et personligt valg
Det nye forslag er ikke kun en udvidelse af den eksisterende mulighed for at fravælge genoplivning.

Regeringen vil øge selvbestemmelsen, så danskerne selv kan træffe valget uden at involvere en læge – og på et tidspunkt, hvor de er fuldstændig raske.

”Vi foreslår, at man, fra man er 18 år gammel, kan registrere sig i en database, hvis man ikke ønsker genoplivning. Men fravalget træder så først i kraft, hvis man senere kommer på plejehjem eller på anden måde er i daglig kontakt med sundheds- eller plejesektoren,” siger Magnus Heunicke.

Han vil indkalde de øvrige sundhedsordførere til en drøftelse af den praktiske udformning af reglerne.

Hvorfor skal der ikke en læge med indover?

”Vi mener, det er et personligt valg, som man selv skal have mulighed for at træffe. Man kan altid tage en samtale med en læge, hvis man er mere tryg ved det, eller man kan helt lade være med at tage stilling.” 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Sundhed. Her får du mere perspektiv og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Ny rapport fra Klimarådet: Ny rapport fra Klimarådet: "Det er dyster læsning" Næste artikel Se kortet: Kommunerne har hævet skatten med fem milliarder siden 2007 Se kortet: Kommunerne har hævet skatten med fem milliarder siden 2007