Partier kræver svar fra minister efter tilbageholdt regnefejl

KRITIK: Det er stærkt kritisabelt, at fødevareministeren har siddet på centrale oplysninger uden at dele dem med Folketinget, mener Konservative og Venstre. De kræver nu ministeren på banen og truer med samråd.

Det kan ikke være rigtigt, at det er en ordfører – mere eller mindre tilfældigt – som skal løfte sløret for en afgørende regnefejl, som ministeren har kendt til i flere måneder.

Sådan lyder det fra både Konservative og Venstre, der kræver fødevareminister Mogens Jensen (S) på banen, efter det er kommet frem, at han siden slutningen af august har kendt til regnefejlen, der har vist, at landbrugets klimabelastning er meget højere, end man troede.

Det er nemlig først 20. november, at offentligheden får kendskab til regnefejlen. Det sker, da Radikales miljø- og fødevareordfører, Zenia Stampe, på Facebook gør opmærksom på fejlen efter et ordførermøde, hvor fejlen er blevet nævnt i en Powerpoint-præsentation.

Tema i forhandlinger
Imens har udtag af landbrugets lavbundsjorde været en central del i finanslovsforhandlingerne i flere uger, ligesom landbrugets klimabelastning i lige så lang tid har været et tema i forhandlingerne om en ny klimalov.

"Jeg vil efter nytår afkræve ministeren skriftligt svar på, hvorfor Folketinget ikke blev orienteret. Giver det ikke et tilstrækkeligt svar, så må vi tage et samråd," siger Konservatives Mette Abildgaard, der var med til at forhandle den nye klimalov.

Også hos Venstre kræver man ministeren på banen: "Det burde være en smal sag for regeringen at lægge alt frem. Og sker det ikke, så vil vi gå videre ad samrådsvejen," siger Erling Bonnesen.

Ministeriet svarer
Altinget har bedt fødevareministeren om en kommentar, men det er Miljø- og Fødevareministeriet, der har svaret.

I en e-mail forklarer ministeriet, at det var vurderingen, at "Aarhus Universitet skulle have lov til at komme til bunds i fejlen og offentliggøre og forklare den, inden Folketinget blev orienteret".

"Hvorvidt og hvornår Folketinget skal orienteres om for eksempel et justeret tal, er en vurdering, departementet skal foretage," skriver ministeriet.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, Altinget Energi og Klima eller Altinget Fødevarer, hvor du kan læse mere om sagen.

, ,

Forrige artikel Riskær stiller op med nyt partinavn: Peger ikke med sikkerhed på Ellemann Riskær stiller op med nyt partinavn: Peger ikke med sikkerhed på Ellemann Næste artikel Finansloven er vedtaget: Derfor stemmer Venstre, Konservative og DF ja  Finansloven er vedtaget: Derfor stemmer Venstre, Konservative og DF ja
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.